NO 'POO

Hårvård utan schampo, naturlig hudvård och ett grönare liv

Annat


Mensskydd


En genomsnittlig kvinna använder ca 10 000 bindor och tamponger under sitt liv. Förutom att kosta en hel del pengar innebär dessa bindor och tamponger en stor mängd sopor.

Men det finns alternativ till engångsmensskydd som bindor och tamponger. Dessa är dock inte särskilt välkända eftersom de inte är direkta konsumtionsvaror, och därför läggs inga stora ansträngningar och ekonomiska resurser på att marknadsföra dessa – till skillnad från engångsskydd där konsumenterna hela tiden måste uppmuntras att köpa nya.

Engångsskydd kan dessutom ge upphov till underlivsbesvär. Tamponger har mycket god uppsugningsförmåga vilket kan leda till uttorkning av slemhinnorna i slidan. Bindor med plast i ger en instängd miljö vilket ökar risken för svampinfektioner.

Återanvändbara mensskydd är bättre både för miljön, plånboken och också underlivet.

Menskopp


En menskopp är oftast gjord i medicinskt silikon och rymmer 30-50 ml. Den placeras i slidan och när den är full tas den ut, töms och rengörs, och används igen. För att sterilisera den mellan mensperioderna kokas koppen i vanligt vatten eller rengörs i sprit. En menskopp har mycket lägre grogrund för bakterier än en tampong, och samma menskopp kan användas i upp till 10 år!

Tygbindor


Tygbindor är återanvändningsbara alternativ till engångsbindor. Det finns färdiga att köpa, men det går lika bra att sy egna. Tygbindor är uppbyggda med uppsugande lager (bomull/bomullsflanell/hampa, bambu/bambufrotté/trikå) och har ofta även ett spärrskikt av exempelvis ull, fleece eller PUL (plastlaminerat polyestertyg) som förhindrar läckage men som inte skapar en tät miljö för underlivet. Eftersom luft kan passera genom bindorna minskar risken för svampinfektioner jämfört med engångsbindor som innehåller täta plastlager.

Bindorna tvättas i 60 °C utan sköljmedel, men för att slippa tvätta varje dag kan de använda bindorna förvaras i några dagar före tvätt på något av följande sätt:
- Skölj i kallt vatten, låt torka. Blöt ev. upp igen en stund innan de läggs i tvättmaskinen.
- Förvara i en hink med lock i 2-3 dagar
- Förvara i vatten i 2-3 dagar. Det går bra att byta vatten och låta dem ligga i ett par dagar till.

Mönster till tygbindor

Hus och hem


Även när det gäller städning och tvätt kan du ha ett no 'poo-tänk. Den allra mesta städningen i hemmet klarar du av med ett fåtal produkter som såpa, bikarbonat och ättika. Det finns också många huskurer som kan vara värda att testa.

Barn


Barn är känsligare än vuxna, och vissa ämnen som är ofarliga för vuxna kan vara skadliga för barn. Många föräldrar vill därför undvika kemikalier och kommersiella produkter och kan göra det med hjälp av no ’poo. En annan fördel med no 'poo för barn är att de inte vänjer sig vid starka tensider och därför i längden förhoppningsvis kan slippa en hårbotten som överproducerar sebum.

Den mesta babyvården kan göras med enkla medel. Vid blöjbyten kan vegetabilisk olja användas för rengöring och hemmagjorda, återanvändningsbara våtservetter av tyg är både mildare och mindre resurskrävande än färdiga engångsvarianter. Några droppar olja i badet hjälper mot uttorkning och ger mjuk hud. Olja kan även användas mot skorv i hårbotten.