NO 'POO

Hårvård utan schampo, naturlig hudvård och ett grönare liv

Kropp - Så här fungerar det


Huden är kroppens största organ. Huden kan ta upp ämnen som den kommer i kontakt med, så därför kan det vara bra att tänka på vad du stryker på huden. Ett exempel på ämnen att undvika är parabener, då dessa ev. kan vara hormonstörande. Det finns även ämnen som är bra att undvika eftersom de inte tillför huden något nyttigt. Silikoner och mineraloljor är sådana ämnen.

Mineralolja utvinns ur råolja. Det lägger sig som en tunn plasthinna på huden. Huden sluter sig och stängs, därför hindras svettavsöndringen och hudens egen fettproduktion. Det lömska är att det känns bra för stunden. Andra användningsområden för mineralolja är till bilmotorer och som symaskinsolja.

Vid en långvarig användning av produkter baserade på mineralolja blir huden torr och livlös. Mineralolja innehåller inga fettsyror, inga vitaminer och tas inte naturligt upp av huden. Mineralolja rubbar hudens naturliga förmåga att återfukta sig och skapar därigenom ett beroende. Om du slutar att använda mineralolja får du ofta en reaktion som gör att du blir väldigt torr. Det är därför du blir beroende av t.ex. cerat för att fetta in huden.

Även silikoner lägger sig som en hinna på huden och ger en falsk känsla av mjuk och fin hud. Se därför till att sådant du använder på huden inte innehåller några förbjudna ämnen.

Rengöring


Är du inte ordentligt smutsig räcker det att rengöra kroppen med vatten och lite gnuggande. Även svett går bort på detta sätt eftersom svett är vattenlösligt. Är du lite smutsigare eller har känslig hud som torkas ut av duschandet, kan du tvätta sig med lite vegetabilisk olja. På så sätt kombinerar du dessutom tvätt med insmörjning. För att få bort döda hudceller kan du peela kroppen då och då.

Vid tvätt försvinner även en del av hudens eget fett, sebum. Detta gör huden lite känsligare och framför allt på vintern är det därför bra att duscha på kvällen i stället för morgonen så att huden hinner återhämta sig under natten. Använder du tvål eller duschcreme tvättar du bort mer sebum och torkar alltså ut huden mer.

Oljor


Vegetabiliska oljor är bra för huden. Många företag marknadsför sina produkter genom att framhäva att de innehåller olika vegetabiliska oljor. I stället för att använda färdiga krämer med en mindre andel olja går det att smörja huden med rena oljor, eller hemmagjorda oljeblandningar.

Olika oljor passar till olika hudtyper men generellt gäller att ju torrare hy desto fetare oljor, och vice versa för fet hy. Ansiktet behöver ofta något torrare oljor än kroppen, eftersom ansiktshuden är lite känsligare.

För att doftsätta hemmagjorda produkter kan eteriska oljor användas. Vissa av dessa oljor har även andra egenskaper än enbart sin doft. Var noga med att det är eteriska oljor du köper och inte doftsatt mineralolja! Eteriska oljor är mycket koncentrerade och ska därför aldrig användas outspädda.

Se mer under oljeguiden.
Shenet har en bra sida om fetheten hos oljor.


Eteriska oljor

För att doftsätta dina hemmagjorda produkter kan du använda eteriska oljor. Vissa av dessa oljor har även andra egenskaper än sin goda doft. Exempelvis kan 10 droppar eterisk rosmarinolja blandas i hårtvättmedlet. Detta stimulerar blodcirkulationen i hårbotten vilket gör att hårsäckarna får mer syre och näring, och håret växer därför snabbare.

Var noga med att det är eteriska oljor du köper och inte doftsatt mineralolja!

Eteriska oljor är väldigt koncentrerade, så de ska inte användas outspädda! De ska aldrig användas direkt på huden utan måste blandas ut i exempelvis olja!

Deodorant


Det finns deodoranter och antiperspiranter. Deodoranter motverkar lukt medan antiperspiranter även motverkar själva svettningen genom att täppa till svettkörtlarna. Det är omdiskuterat om antiperspiranter är farliga eller inte, men många som sysslar med no 'poo väljer att undvika antiperspiranter som en del i tänket att vilja minska på användandet av kemikalier i vardagen samt att låta kroppen sköta sina funktioner i fred.

Det finns kommersiella deodoranter som går utmärkt att kombinera med no 'poo, och du kan även göra dina egna deodoranter.

När du slutar med antiperspirant och endast använder deodorant kan du få en övergångsperiod då svetten luktar mer än vanligt. Detta kan vara jobbigt även om det är övergående, men det kan hjälpa om du tvättar sig under armarna någon extra gång under dagen och lägger på ny deodorant medan kroppen vänjer sig vid att vara utan antiperspirant.


Fötter


Även fötterna behöver lite omvårdnad ibland. Ett mjukgörande fotbad, lite filning och insmörjning kan göra under för dina trötta fötter.

När du filar fötterna bör du tänka på att endast försiktigt fila bort den döda hud som är redo att lossna. Filar du för mycket stimuleras nybildningen av hud och du får fortare nya förhårdnader.

Har du riktigt torra och spruckna fötter är sheasmör bra. Smörj in fötterna på kvällen medan de fortfarande är lite fuktiga, trä på en plastpåse och en socka. Sov med detta på, så har du mjuka och fina fötter på morgonen. Detta kan även göras med exempelvis olivolja som med fördel kan blandas med lite aloe vera-gel.