NO 'POO

Hårvård utan schampo, naturlig hudvård och ett grönare liv

Hemmagjort till ansiktet

rengöring

 • OCM
 • Kommentarer (46)

The Oil Cleansing Method  

 • 10%-30% ricinolja
 • 90%-70% solrosolja
 •  
OCM rengör ansiktet på djupet med hjälp av vegetabiliska oljor. Denna metod passar så gott som alla hudtyper och är bra mot bland annat akne. Ricinolja är inget måste men är särskilt bra att använda, eftersom den drar ut smuts ur porerna. Huden kan reagera genom att stöta ifrån sig smuts och rester av produkter du har använt tidigare, och du kan under en period får sämre hy. Detta går över vid kontinuerlig användning OCM.

Hur oljorna ska blandas är individuellt och beror på hudtyp. Ju torrare hy desto mindre ricinolja. Solrosoljan kan bytas ut mot annan vegetabilisk olja som exempelvis raps eller jojoba. Det går att blanda flera olika sorters oljor.

Blanda oljan i ett rent och torrt kärl. Blanda antingen för en omgång i taget, eller blanda en lite större mängd i en liten flaska (en flaska med pump är då smidigt).

Skölj en ren handduk/tvättlapp i hett vatten och lägg den över ansiktet. Låt den ligga tills den har svalnat, och upprepa detta några gånger. Detta gör att porerna i ansiktet öppnas och blir lättare att rengöra. Vattnet ska vara så varmt du klarar av utan att bränna dig.

Värm lite olja mellan händererna och sprid ut den över ansiktet. Se till att ha helt rena händer för att undvika att massera in smuts i porerna. Massera in oljan över ansiktet med långsamma rörelser, så att den kommer djupt ner i porerna. Fokusera lite extra på eventuella problemområden. Efter en stund kan du känna att det blir lite ”grusigt”, det är smuts som har kommit upp ur porerna.

Efter rengöringen ska oljan tvättas bort, det görs genom att återigen blöta handduken med hett vatten och lägga denna över ansiktet. Torka försiktigt bort resterna av oljan med handduken när den har blivit sval. Upprepa vid behov, dock kan detta vara uttorkande för känslig hy. Det är inte nödvändigt att gnugga ansiktet med handduken utan det bör räcka att torka försiktigt.

Huden kan bli lite uttorkad av behandlingen, så efteråt kan det vara bra att smörja med lite olja eller aloe vera-gel. För att dra ihop porerna igen kan ett ansiktsvatten med äppelcidervinäger användas.

Hur ofta OCM är lämpligt är individuellt, en tumregel är max 2 gånger/vecka för att inte torka ut huden.

Hållbarhet: Ganska lång
 • Carmencita 09/12 -11 13:04
  Att det skulle vara uttorkande har jag ingen förståelse för. Tyckte ansiktet kändes flottigt långt efter trots att jag försökte torka nogrannt.
 • YstraVirvelsvans 09/12 -11 13:43
  Det blir nog för mycket tillsatt fett efter ett par vändor med kort mellanrum, huden kanske slår av den egna fettillverkningen?
 • dirt 11/12 -11 15:18
  Det jag förstått som torkar ut är de upprepade ångningarna med handduken.
 • Taggtroden 12/12 -11 16:25
  Precis, jag upplevder det också som att ångningen är uttorkande. Därför brukar jag, som använder OCM ofta, inte alltid ånga ansiktet innan. De flesta gånger masserar jag bara in oljorna direkt men ångar vid djuprengörning. Min hy blev bättre då. Inte lika torr.
 • Samitra 12/12 -11 18:57
  Jag brukar aldrig ånga ansiktet innan, det skulle göra nyllet för torrt. För mig fungerar det bra att bara ånga efteråt.
 • dirt 13/12 -11 10:26
  Jag tror inte heller att man behöver ånga ansiktet innan, speciellt om man tillhör de som har lite torrar hud. Jag tycker det räcker att värma oljeblandningen i händerna innan jag applicerar den i ansiktet. Sen eftersom man rengör mekaniskt så blir ju ansiktet varmt pga det. Jag sitter alltid och är väldigt varm i ansiktet under tiden :)
 • alne 23/4 -12 17:49
  Hur länge ska man massera?
 • Randige Racke 23/4 -12 17:50
  Från ett par minuter till det börjar bli tråkigt.
 • Liinage 26/4 -12 17:00
  Jag har en konstig fråga: Jag känner inget grus från porerna när jag gör ocm, trots förångning och masserande till fingrarna smärtar. MEN! Jag känner det vid insmörjningen efteråt. Och då har jag haft ansiktsvatten (ävc) efter. Har jag en sen hy? Är detta skumt?

  ps. Älskar kommentaren ovan =)
 • alne 08/5 -12 21:48
  Vad är effekten av att man blandar oljorna? Varför kan man inte rent hypotetiskt bara använda ricinolja?
 • havrelina 08/5 -12 22:15
  Det är väl ricinoljan som rensar ut porer, men den är för fet att ha själv skulle jag tro och det är därför man blandar dem.
 • Taggtroden 09/5 -12 09:39
  Ja precis, den andra oljan gör att det går lättare att massera :)
 • dirt 09/5 -12 16:25
  Liinage - Jag upplever också samma sak. Men för mig gäller det dessutom vid all typ av peeling. Och sen när jag smörjer in, antingen med olja eller med något ansiktsvatten får jag bort massa död hud. Förstår inte varför... skummt
 • ia 15/7 -12 18:53
  ni som provat, har ni fått sämre hy under en period o hur pass isf?
 • Taggtroden 15/7 -12 21:05
  ia- jag fick inte det.
 • Fina Sandra 20/9 -12 18:56
  Det står att hållbarheten är "ganska lång", är det om man har blandat en lite större mängd för att ha ett tag? :)
 • ix 20/9 -12 20:17
  Om man bara har ett rent kärl så håller oljor länge.
 • Tanja 20/9 -12 22:21
  Jag har min ocm i en liten plastflaska, använder ganska sällan tyvärr men den har hållt i över ett halvår om inte mer. Gamla oljeflaskor från crearome är perfekta att återanvända, eller små spritflaskor (tex 5 cl snaps man får på julbord).
 • Randige Racke 21/9 -12 02:12
  Förmodligen avses en större mängd färdig OCM-blandning.
 • emmawr 10/10 -12 16:04
  ia- jag undrar samma sak, hur dålig hy och hur länge brukar man få det?
 • Tanja 10/10 -12 21:10
  Jag fick förändrad hy skulle jag säga. Finnar som blossade upp men läkte fort. Orkade dock inte vänta ut resultatet, höll upp en period och testade annat istället. Tror även att jag var för ivrig och gjorde för ofta i början. Det är nog väldigt individuellt hur man reagerar.
 • Wilwa 11/10 -12 10:40
  Kan ha varit jag som gjorde den här lite för fort eller använde fel mängder av oljorna men jag kände inget "grus" när jag masserade åtminstone. När jag sköljde av petade jag inte på huden utan använde bara frottehanduken så då vet jag inte om det hade kommit fram. Ska prova den här igen i alla fall!
 • Hella1970 16/10 -12 13:01
  Testade igårkväll OCM för första gången, eller det blev väl inte riktigt riktigt, gjorde i fel ordning, först olja sen varm handduk, men jag blev ren och fin i alla fall. :)


  Ska ge det ett nytt försök, men måste väl kanske vänta en dag eller två... :)
 • Randige Racke 17/10 -12 22:43
  Jag gör alltid först olja och sen handduk, enligt instruktionerna på http://www.theoilcleansingmethod.com/. Vissa föredrar att även inleda med varm handduk, men det är inte ett nödvändigt steg.
 • Hella1970 17/10 -12 23:01
  Kunde förstås inte hålla mig så länge så jag testade igen ikväll. Och nog är det skönt alltid, fast grus det fick jag inget den här gången heller, gissar att jag är så ren i huden... ;) Jag tycker dock att jag blir väldigt torr på några fläckar efteråt, måste nog vispa ihop nån riktigt fet nattkräm snart...
 • sol 03/3 -13 20:25
  Det skulle ara roligt med lite recept på olika blandningar. T ex om man som jag har torr och mogen hud. Eller för enbart torr hud, fet hud osv. Ingen härinne som vill delge lite receptförslag? Jag hittar inget någonstans om olika blandningar.

  vänligen

  Sol
 • LundaLinda 15/3 -13 20:13
  Detta är det absolut bästa som hänt min hy. Att jag funnit denna "metod". Kör på varannan-var tredje dag och har testat lite olika oljor istället för solrosoljan. hampfröolja blev för flottigt för min del så nu kör jag 30% ricin (fast jag har ganska känslig o torr hy från början) o 70% jojoba. Varannan eller tredje gång tillsätter jag i detta ett par droppar neemolja för att få mina i åratal misshandlade mungipor att läka från både torrhet och acne. Så supernöjd med detta. O jag blandar från gång till gång. Har en 1ml spruta (räcker gott o väl tycker jag) o drar då upp 0,3 ricin o 0,7 jojoba. supersmidigt! Somsagt - bästa som hänt mig.
 • Fina Sandra 16/3 -13 18:49
  Sol; menar du just för det här receptet eller generellt för alla recept? Det finns en forumtråd som heter "Förslag på nya funktioner till sidan" (på ett ungefär iaf..), skriv din önskan där så kanske den kan uppfyllas :) På de flesta recept står det annars vad det passar till för hud/hårtyp men visst skulle det vara gött med en sorteringsfunktion så :)
 • harryssson 04/4 -13 09:41
  jag har haft dålig hy väldigt länge nu och behöver testa en metod som verkligen fungerar! Så innan jag testar detta skulle jag vilja veta ifall ni som testat sett goda resultat? :)
 • Randige Racke 04/4 -13 22:41
  Genomsnittsbetyget är nästan fyra vilket väl borde ses som godkänt.
 • CurlyCat 14/4 -13 20:47
  Det värsta jag utsatt min hy för.
  Ord kan inte beskriva hur mycket jag ångrar att jag testade OCM metoden.
  Hade några få blemmor på höger kind som jag har haft i många år. Testade OCM 3 gånger mellan 15-28 februari och hoppades på en fin hy och att blemmorna skulle försvinna.
  Det resulterade i lätt akne. Mitt ansikte är dessutom fullt av blemmor av finnar som jag fick av OCM.
  2 månader senare ser min hy fortfarande likadan ut. Smink hjälper inte ens att täcka över dom.
  Det har även blivit en dyr historia för min del p.g.a att jag har desperat testat olika rengöringskrämer/krämer och oljor. Just nu testar jag Cliniques 3 Step och Cicatrix.
  Jag borde ha lyssnat på min magkänsla och skippat denna metod. Snälla var försiktig, speciellt om du har känslig hy.
  Jag använde mig av solros/ricin och oliv/ricin.
  Kommer min hy någonsin att bli bra igen? Mår så dåligt av att se min hy..
 • Miss Khaos 23/4 -13 11:24
  CurlyCat, kan det kanske vara så att du är överkänslig mot Ricinoljan?
  Du kan utesluta den och kanske använda linfröolja istället.
  Acne är också vanligt i början, huden rensar helt enkelt ut allt skit som lagrats i porerna.

  Clinique är väl inte No poo? Rätta min om jag har fel.
 • dirt 08/5 -13 18:36
  CurlyCat - Nej vad synd att det slog så fel. Lider med dig, vet verkligen hur det känns att ha acne.

  Det jag absolut skulle vilja rekomendera är att sluta testa massa olika rengöringskrämer etc. För det första har din hud fått ett "utbrott", dvs. dess vanliga balans har blivit störd. Nått av det värsta du kan göra då är att fortsätta chocka den med diverse nya, starka krämer etc. För det andra tror jag inte din hud behöver så starka rengöringsmedel. Bara för att du fick finnar efter OCM betyder inte det att din hy är smutsig och måste tvättas med starkast möjliga.

  Om din hy mådde bra innan så kanske det är de rurinerna och rengörings/insmörjningsalternativen du ska sträva mot. Hitta nått snällt och milt och håll fast vid det ett tag.
 • mali 12/5 -13 00:55
  Min hud reagerade som curlycat, höll på med OCM två månader för hade hört att man skulle hålla ut.. Nu ett halvår senare med mina gamla 'poo produkter börjar huden vara normal igen och jag vågar testa lite no poo igen.. Man ska lyssna på magkänslan, OCM är inte för alla, fick akne på käkbenet, halsen och pannan, vilket jag aldrig haft förr (jag är 29)
 • CurlyCat 02/6 -13 00:21
  Miss Khaos - Tack för tipset men jag vågar inte använda någon olja alls längre, förutom jojoba som ju egentligen är ett vax. Clinique var helt värdelöst, torkade ut min hud till max.
 • CurlyCat 02/6 -13 00:24
  Dirt - Du har helt rätt. När aknen började började jag testa en massa olika produkter i ren desperation. Har slösat några tusenlappar i sjön så att säga. Till slut fick jag nog och gick till läkaren och fick Finacea utskriven som jag skulle använda morgon och kväll, vilket torkade ut min hud jättemycket (jättevanlig biverkning). Jag började köra med honungsmask och honung+kanelmask men det hjälpte ingenting. Sedan fick jag en fruktansvärd cysta eller böldliknande finne som efter 3 veckor vägrade läka, till slut fick jag nog och spräckte den. Jag klämmer aldrig finnar och får ALLTID ärr ändå, så skit samma tänkte jag. Den läkte ihop men blev till ett ärr, lite mörkare än de andra ärren men men. Åkte bort till Turkiet i 2 veckor. Under andra veckan försvann finnarna till min förvåning. Som sminkborttagare använder jag jojobaolja. Efteråt rengör jag med rå & ekologisk honung, sedan stryker jag på finacea (endast på kvällen, aldrig på morgonen längre och torrheten försvann) och sedan stryker jag på Effaclar H (La Roche-Posay) för problemhy. På morgonen; endast honung som rengöring och ansiktsprimer (p.g.a blandhy). Istanbul är så fuktigt, vet inte om det hjälpte huden? Åt ju precis som vanligt. Stressnivån var lägre dessutom. Men finnarna försvann. Tyvärr är ansiktet fullt av akneärr och tyvärr så syns det i genom sminket litegrann och ja man blir ju så självmedveten p.g.a det..
  När jag kom hem igen började jag använda en sminkborttagare från Clinique, för enkelhetens skull. Finnarna är tillbaka. Ska testa att utesluta den igen. Efter att de har läkt helt ska jag börja använda Cicatrix igen för akneärren. Hoppas att någon där ute har nytta av det som skrivits.
 • CurlyCat 02/6 -13 00:27
  Mali - Skönt och höra att din hud börjar bli normal igen! :)
 • Randige Racke 12/6 -13 12:31
  CurlyCat - kanske badade du mycket i Turkiet? Saltvatten gör under för finnarna, kolla tex receptet på saltvattentonic: http://www.nopoo.se/ansikte/recept/161
 • Carmencita 11/8 -13 20:29
  Även sol kan göra under för huden...
 • Grönt 08/11 -13 13:07
  Har testat OCM och är jättenöjd! Jag har haft jätteproblem med acne sedan 12 års ålder. Har ätit kortison och gått igenom konstiga cellgiftsbehandlingar vilket gjort att jag har fått känslig hud som lätt får acne. I grunden har jag lite oljig tonårshud och min acne är väldigt hormonstyrd. Blir alltid jobbigast inför Lingonveckan. Har under gymnasiet haft problem med ACNE VULGARIS. Har ätit Roaccutan och tetracykliner men inget gav hållbara resultat. Har insett att jag använt hudkräm i onödan. Den täpper bara till mina porer. Nu tvättar jag bara ansiktet 2-3 gånger i veckan med OCM. I övrigt sköljer jag ansiktet morgon och kväll med ljummet vatten.

  Jag tror att det många gör fel är att folk använder för mycket ricinolja. Ricinolja används som mjukgörare i många läppbalsam för att den är så pass fet och svår för huden att suga upp. Använder man för mycket ricinolja är det som att kladda in fejset med läppbalsam. Inte speciellt konstigt att man får finnar när man kladdar igen porerna på så sätt. Dessutom viktigt att använda riktigt varmt vatten och tvätta bort noga. Tänk också på att alla hudtyper är olika. Börja med att testa med någon droppe ricinolja per matsked vegetablisk olja. Tänk också på att inte tvätta för ofta med OCM annars hinner inte huden ta upp all olja som tillförs.

  Hur jag gör:
  1. Jag börjar med att öpnna porerna i ansiktet genom att koka upp ca 5 dl vatten och ånga ansiktet över en skål med vattnet och en handduk över mig.
  2. Sedan blandar jag en matsked av Zetas olivolja+rapsoljablandning med 3-4 DROPPAR ricinolja. Det räcker att massera in huden med.
  3. Jag masserar runt i ansiktet försiktiggt ca 3 min.
  4. Sedan doppar jag handduken i det kokade (= destillerade) och varma vattnet och torkar av oljan i omgångar där jag sköljer ut handduken emellanåt i handfatatet. Jag använder i allt vatten för att torka av huden. 5. Jag avslutar med att massera in några droppar jojoba olja på ställen där jag har mycket milier.

  Min hud har fått lyster. Ing
 • MamaJN 08/1 -14 01:33
  Jag använder mandel olja ibland just för att tvätta bort smink, eller mascara mer precist. Annars är jag ny med såna här mer naturliga behandlingar av hyn. Ska börja testa.
 • Ems 26/3 -14 22:59
  Tyvärr fick jag en reaktion liknande det som CurlyCat beskriver. Jag började med bara lite ricinolja, ca 1/10, men blev sedan otålig och använde 3/10 ricin, blandat med solrosolja. Finnarna kom fram direkt och nu har jag haft väldigt, väldigt mycket finnar i flera veckor.

  Det verkar inte gå över trots att jag har slutat med OCM. Jag försöker låta bli dem, baddar bara med lite vatten om jag har använt concealer, och stryker lite sheasmör på. Jag provade att badda med äcv-vatten och sedan stryka lite aloe vera på men det verkade torka ut huden, det stramade.

  Finnarna sitter mest på hakan men om man tittar noga ser man att hela ansiktet är täckt med små "knottror" och huden känns fet.
  Verkar som att man ska vara försiktig med ricin om man har fet och känslig hud som lätt får finnar.
  Nån som har tips på hur jag ska bli av med dem? Eller är det bäst att bara vänta?
 • YstraVirvelsvans 01/4 -14 01:03
  Testa tvätta med någon mild havretvätt istället. Skippa fett helt ett tag så kanske det jämnar ut sig. Allas ansikten tycker helt enkelt inte om olja.
 • Vikki 05/5 -14 17:51
  Jag använder bara sesamolja. Har använt det ett tag men min hy har inte blivit sämre. Kan man använda någon annan olja som till exempel mandelolja, jojobaolja eller någon annan olja?
  Jag köper min sesamolja på Veda Lila som ligger i Centrala Stockholm. 750 ml för 149:-
 • lote9922 24/6 -14 09:07
  Nöjd, huden blev jättemjuk och kändes verkligen ren! Jag hade även på honung efter och avslutade med ÄCV och aloevera gel. Får se om det blir lika bra i fortsättningen.
 • Filibustern 13/7 -14 10:18
  jag prövade denna metod för att se om jag fick bättre hy, lite mjukare blev jag, men inte nämnvärt mycket... hände inte ett piss fatiskt. nu kör jag kanske 1-2ggr i månaden bara för att.. :P

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.