NO 'POO

Hårvård utan schampo, naturlig hudvård och ett grönare liv

Färga håret


Det är inte nödvändigt att ta till kemikalier för att färga håret, utan det finns flera olika sätt att färga håret med hjälp av växter. Henna är ett typiskt exempel på detta, men det går även att färga håret i mildare färger med hjälp av olika örter. Blekning av håret kan göras med hjälp av citron.

Vad är henna?


Henna är en större buske och det latinska namn är Lawsonia inermis. Den växer i torra klimat och är således inte anpassad för vårt nordiska klimat. Mest förekommande är den i Afrika och i sydvästra Asien. Trots att spridningen är stor mellan dessa kontinenters länder finns henna endast i en färg, men kvalitetsskillnader i färgen kan förekomma. Pulvret som framställs av de torkade och malda löven får en grönaktig färg som när det blandas med vätska får en lukt som liknar hö. Den smet som bildas kommer att färga materialet rött. Hennapulvret färgar alltså rött, eller orangerött beroende på vilken färg materialet hade innan. Henna används till att göra tatueringar, färga kläder och hår med mera.

Varför henna?


Henna är helt naturlig och således ett väldigt skonsamt sätt att färga håret på. Vanliga kemiska färger innehåller ammoniak som ofta används som rengöringsmedel i t.ex. fönsterputs och ugnsrengöring. Ammoniak används även vid tillverkning av salpetersyra och plaster. I hårfärger är dess syfte att öppna hårets fjällskikt och ta bort den egna färgen för att sedan låta den kemiska färgen tränga in. Att öppna hårets fjällsikt gör håret torrt och slitet. Vad då henna istället gör är att det lägger sig på ytan av håret och stärker håret genom att färgmolekylerna binder proteinet i hårets yttre skikt. Henna tar inte bort hårets naturliga färg, vilket har både för- och nackdelar. En fördel är att håret blir mycket naturligt och levande. En nackdel är att den slutgiltiga hårfärgen är svår att förutse med henna. Detta just för att slutresultatet varierar så mycket beroende på vilken färg håret hade innan färgningen. Andra nackdelar med henna är att färgningen blir så gott som permanent och att färgen byggs på hela tiden. Vid upprepade behandlingar blir färgen alltså djupare/mörkare och inte ”samma” som innan, vilket kemiska färgningar kan åstadkomma genom att först ta bort grundfärgen med ammoniak och sedan tillsätts ny färg. Henna går heller inte att bleka bort. Blekning skadar bara det underliggande håret.

Brun henna, svart henna, neutral henna?


Det finns ingen brun henna, eller svart henna. Henna färgar alltid rött. Däremot finns det andra växter som tillsammans med henna kan ge bruna och svarta resultat.

Indigo


Indigofera tinctoria är en buske som likt henna växter i torra klimat. Ur denna växt framställs ett pulver som färgar blått, därav namnet färgnamnet indigoblå. Tillsammans med henna i varierade mängder kan man få resultat från ljusbrunt till svart.

Katam


Buxus dioica är också en växt. Färgen som kommer av dessa blad ger en gråaktig färg, men tillsammans med henna kan andra färger åstadkommas. Det sägs att den ska kunna färga mer brunt än indigo. Indigo ger (tillsammans med henna) en kallare brun färg, katam ger (tillsammans med henna) en varmare ton.

Cassia


Cassia obovata följer växt/busksläktet bland övriga färger ovan. Detta är den så kallade ”neutrala hennan”. Den avger egentligen ingen färg alls, förutom kanske en svagt gyllengul nyans. Därför används den mest för att dryga ut och blanda med henna, indigo och katam. Eftersom den är neutral i färgen kan den med fördel användas om man inte vill ha så starkt röd eller brun färg. Dess andra och riktigt fördelaktiga användningsområde är inpackning.