NO 'POO

Hårvård utan schampo, naturlig hudvård och ett grönare liv

Hår - Så här fungerar detDenna sida beskriver hur du kommer igång med no 'poo samt hur du går tillväga för att tvätta ditt hår med no 'poo-metoder.

Innan du sätter igång


Silikoner och mineraloljor finns i många hårprodukter, och dessa ämnen bildar en beläggning på hårstrået. Denna beläggning kan vara svår att tvätta bort utan starka ämnen som SLS, så när du vill börja med no 'poo bör du därför använda ett så kallat sistaschampo. Detta schampo ska innehålla SLS men vara fritt från silikoner och mineraloljor. Vill du använda balsam efteråt måste detta såklart också vara fritt från silikoner och mineraloljor! För att kompensera för uttorkningen schampot orsakat kan du göra en återfuktande hårinpackning, till exempel SMT, eller stryka ut 1-2 droppar vegetabilisk olja i händerna, och fördela detta i hårlängderna efter tvätten.

Ett sistaschampo kan användas vid enstaka tillfällen om du efter en tids no 'poo-ande upplever att du fått beläggningar som är svåra att få bort.

Istället för sistaschampo kan du även använda bikarbonat, men det kan kräva några tvättar innan håret blir helt fritt från beläggningen, och det är inte säkert att den försvinner helt.

Har du inget godkänt (dvs. fritt från silikoner och mineraloljor) sistaschampo hemma, och inte vill köpa en stor flaska, finns det reseförpackningar med godkända schampon på apoteket (exempelvis Apolivas schampo).

Styling


Det finns kommersiella produkter som fungerar bra att använda inom no 'poo. Dessa produkter är fria från silikoner och mineraloljor. Ämnen som inte går att tvätta ur med no 'poo-metoder bör undvikas, eftersom det ofta krävs att du tar till schampo för att få ur produkterna. Lista på ämnen att undvika

Du kan även göra egna stylingprodukter.Tvättmetoder


När du tvättar håret utan schampo får du göra på ett lite annorlunda sätt än med schampo. Schampo löser upp smutsen kemiskt, på grund av SLS med dess starkt rengörande egenskaper. Med mildare rengöringsmetoder ska du istället jobba med mekanisk rengöring. Det innebär att du masserar hårbotten noga för att lösa upp smutsen. Se till att endast massera i själva hårbotten, ”mellan” hårstråna. Att gnugga på hårstråna sliter på dem. Tänk på att blött hår är mer ömtåligt än torrt hår! Det behövs ca 2 minuters massage för att gå igenom hela hårbotten.

Efter tvätten är det bra att skölja håret med kallt vatten (och gärna en efterskölj, se länk nedan), eftersom varmt vatten och tvättning öppnar fjällen på hårstråna, medan kallt vatten sluter dem igen. Helt slutna blir fjällen dock inte förrän håret är torrt, så du bör inte hålla på att greja med håret medan det torkar (helst lufttorkar). Håret kan kännas jätterufsigt efter tvätten, detta beror på att de öppna fjällen gör att hårstråna fastnar i varandra. Låter du bara håret få lufttorka i fred så är det lättrare att kamma ut när håret är torrt.

På vintern bör du undvika att gå ut med blött hår, så det kan vara smidigast att tvätta håret på kvällen och inte på morgonen.

Här hittar du beskrivningar av olika tvättmetoder


Tvätt, särskilt med basisk bikarbonat, påverkar hårets och hårbottens pH-balans. För att återställa denna är det bra att skölja håret med något surt efter tvätt.

Efterskölj

Nybörjare?


Vanliga frågor