NO 'POO

Hårvård utan schampo, naturlig hudvård och ett grönare liv

Vanliga frågor

Här hittar du svar på vanliga frågor. Läs gärna igenom dessa noggrant om du är nybörjare. Om du har en fråga du inte hittar svaret på, så kan du som är medlem ställa den i forumet.

Är schampo alltid dåligt?

De flesta som sysslar med no 'poo undviker schampon med SLS eftersom dessa är för starkt rengörande och därför torkar ut hår och hårbotten. Det finns även SLS-fria schampon som alltså är mildare och okej att använda. Alla schampon behöver därför inte undvikas, men ta för vana att alltid läsa igenom innehållsförteckningen på schampot. "Vanliga" schampon innehåller i regel SLS men det kan finnas SLS-fria schampon i välsorterade affärer.

Kan jag använda mina vanliga stylingprodukter?

Det beror på. Det finns många kommersiella stylingprodukter som är godkända enligt no 'poo, så läs på innehållsförteckningen. Har du som mål att undvika SLS bör du se till att produkterna är fria från silikoner och mineraloljor, gärna även alkohol (se mer om detta under Ämnen att undvika).

Det finns godkända produkter som ändå kan vara besvärliga att få ur håret, om de innehåller exempelvis lanolin. Detta måste du prova själv för att se om det går bra eller om det bildas en beläggning på håret även efter tvätt.

Vissa saker bör du använda med måtta även om de är godkända. Exempelvis sliter spray mycket på håret, vilket även värme från plattång, locktång och hårfön gör.

Vilken metod ska jag börja med?

Det finns inga bestämda regler när det gäller att börja med no 'poo (dock bör du tvätta håret med ett sista-schampo innan du sätter igång, läs mer under Hår - Så här fungerar det), utan du kan börja med vilken metod du vill och den utsträckning du känner dig bekväm med.

Ett förslag är att börja med bikarbonattvätt. Det är ganska likt schampotvätt, och bikarbonaten är inte särskilt svår att skölja ut.

Balsamtvätt kräver mer sköljning men är också en ganska smidig metod att börja med. Dock kan det vara lite svårt att hitta rätt tvättbalsam för ditt hår, och att veta hur mycket du behöver skölja för att få ut allt balsam.

CBS, som är en blandning av balsammetoden och bikarbonattvätt, kan också vara lämplig att testa i början.

Var beredd på att den metod du testar först kanske inte passar ditt hår. Du kan behöva prova flera metoder och varianter innan du hittar rätt. Dessutom kan det vara bra att testa om alla metoder när du hållit på med no 'poo ett tag eftersom håret kan reagera annorlunda när det vant sig vid att vara utan schampo.

Läs mer om olika tvättmetoder.

Mitt hår blir fett direkt efter tvätt, vad är det som är fel?

Det finns flera möjliga förklaringar.

Håret går igenom en avvänjningsperiod
SLS är ett mycket uttorkande ämne. När hårbotten blir uttorkad svarar den genom att öka produktionen av sebum (fett) för att kompensera uttorkningen, och håret blir fett. När du övergår från schampo till no 'poo tar det ett tag för hårbotten att bromsa ner denna överproduktion av sebum, och du kan få en övergångsperiod då håret blir fett snabbare. Hur lång avvänjningsperioden blir är olika från person till person, den kan vara ett par veckor eller ett par månader. Orkar du bara hålla ut så blir det bättre!


Du har inte fått bort all smuts
Ett vanligt nybörjarmisstag är att du inte masserar hårbottnen tillräckligt. När du tvättar med no 'poo krävs en annorlunda teknik jämfört med när du använder schampo. För att få håret rent är det viktigt att massera hårbotten ordentligt (minst 2 minuter), eftersom du med no 'poo löser upp smutsen mekaniskt istället för på kemisk väg, som schampo gör.


Du har inte sköljt ordentligt
Vissa metoder, framförallt balsammetoden, kräver att du sköljer ordentligt, ofta mer än du tror. Skölj igenom hela håret noggrant, lyft håret i flera lager för att komma åt överallt.


Du använder fel balsam (gäller balsammetoden)
Ett fett hår behöver ett lätt tvättbalsam medan ett torrt hår kan ha ett mer vårdande balsam till tvätt. Får du fett hår snabbt, prova ett annat balsam. Du kanske behöver testa flera sorter innan du hittar ett balsam som passar.


Du använder fel tvättmetod
Alla tvättmetoder passar inte alla hår. Om det inte blir bättre trots grundligare massage och noggrannare skölj, så kanske den metod du använder inte är något för dig. Testa en annan metod!


Mitt hår blir torrt och risigt efter tvätt, vad är det som är fel?

Om du är nybörjare, kan det vara så att håret verkliga kvalitet kommer fram. Om du har använt produkter med mineraloljor och silikoner, har dessa genom sin hinnbildande effekt maskerat eventuella skador på håret, och när du inte längre får dessa hinnor på hårstråna, kan håret kännas mer risigt. Det finns tyvärr inte så mycket att göra åt, eftersom hår är ett dött material som inte kan läka. Vill du bli av med det skadade håret måste du klippa bort det.

Det kan även bero på att du använder en tvättmetod som inte passar ditt hår. Till exempel kan bikarbonat verka uttorkande. Testa en annan tvättmetod!

Det kan även vara så att ditt hår behöver en inpackning, antingen en fuktgivande SMT eller en oljeinpackning. Du kan göra oljeinpackning i enbart topparna genom att sätta upp håret i tofs och endast smörja in tofsen. Då slipper du olja i hårbotten.

Hur ofta ska jag tvätta håret?

Håret mår allra bäst av att tvättas så sällan som möjligt, helst inte oftare än två gånger i veckan. Men det är inte alltid särskilt roligt att gå omkring med fett hår, så du kan tvätta håret när du känner att det behövs. Det finns olika sätt att dra ut på tiden mellan tvättarna.

Är du van vid att tvätta håret varje dag, gör det även då du börjar med no 'poo. Efter ett tag, då sebumproduktionen börjar balansera sig, märker du förhoppningsvis att det räcker att tvätta varannan dag, sedan var tredje, och så vidare. Detta är ett långsiktigt sätt att dra ut på tvättarna.

En mer radikal väg att gå är att inte tvätta håret oftare än du har bestämt sig för (till exempel en gång i veckan, om det är målet). Det kan leda till att du får gå med fett hår dagarna före tvätt, men detta sätt gör att hårbottnens sebumproduktion hamnar i balans snabbare. Detta kräver att du orkar stå ut med fett hår emellanåt.

För att göra det smidigare att glesa ut tvättarna kan du använda sig av olika former av no 'poo-torrschampon.

Vilken hårborste är bäst?

Borstar och kammar i plast har ofta gjutskarvar som sliter på håret. Dessa skarvar kan vara osynliga för blotta ögat, men de kan ändå skada håret. Borstar med metallpiggar kan rispa och skada hårbotten.

Det bästa för håret är att använda en bredtandad träkam eller en hårborste med svinborst. Borsten är skonsamma mot hårstråna och hjälper till att fördela ut det välgörande sebumet från hårbotten och ut i hela håret. Hårborstar med svinborst går att få tag på till ett bra pris i flera kosmetikaffärer.

Om jag tvättar med vanligt schampo, sabbar jag allt då?

Nej. Däremot kan du få ett bakslag, att håret blir fett snabbare än du är van vid. En del no 'pooare uppelever att de behöver göra en tvätt med SLS med jämna mellanrum för att håret ska kännas bra, medan andra kan klara sig utan det. Om du någon gång ibland använder en stylingprodukt med silikoner eller mineraloljor behöver du använda schampo med SLS för att tvätta ur beläggningen. För att underlätta för håret och minska på uttorkningen kan du avsluta med en inpackning.

Hur gör jag hos frisören?

Många frisörer är glada i att sätta i en mängd olika produkter i håret, och inleder dessutom besöket med en tvätt med SLS. Du som kund bestämmer naturligtvis över ditt hår, men ibland kan det kännas skönast att inte dra igång en diskussion. Du kan då låta frisören göra som vanligt med tvätt, produkter och styling. Använd sedan ett sistaschampo (innehållandes SLS) vid nästa tvätt för att få ur alla produkter ordentligt.

Vill du undvika produkter etc. kan du gå dit med nytvättat hår och tala om för frisören att du inte vill ha några produkter i håret. Alternativt kan du be att få läsa innehållsförteckningen på produkterna innan de sätts i ditt hår.

Frisörer vill ofta sätta i ett balsam efter tvätten för att göra håret mer lätthanterligt under klippningen, som en kompromiss för detta kan du ta med ett eget balsam som frisören får sätta i efter att ha blött ditt hår med vatten.

Det finns en del frisörer med ekoinriktning, har du möjlighet att gå till en sådan kan det vara ett alternativ till vanliga frisersalonger.

Min frisör säger att no'poo inte är bra för håret. Stämmer det?

Försök vara kritisk och fråga gärna din frisör om vad frisören grundar sitt påstående på. Handlar det kanske om viktiga ämnen i schampot som håret behöver för att må bra, eller skadliga ämnen som inte går bort utan schampo? Reflektera över alternativa sätt att tillföra håret dessa ämnen och/eller alternativa produkter med samma viktiga funktion.

Det kan hända att frisören svarar automatiskt utan att ha reflekterat över alternativen. Det viktiga är att du utifrån det svaret och sunt förnuft bildar din egen uppfattning om för- och nackdelar med att inte använda schampo.


Är no 'poo miljövänligt?

Inte automatiskt. No 'poo handlar i första hand om att hår och hud ska må bra, även om minskad miljöpåverkan ofta följer som positiv bieffekt av att dra ner på kemikalier. Hur stor skillnaden blir beror på vad du väljer i stället för ditt gamla schampo. Även produkter som balsam och honung måste framställas, förpackas, transporteras och brytas ner.