NO 'POO

Hårvård utan schampo, naturlig hudvård och ett grönare liv

Hemmagjort till håret

hårtvätt

 • Äggtvätt
 • Kommentarer (40)

 

 • 1-2 ägg
 • 1 klick honung
 •  
Att tvätta håret med ägg är en gammal och väl beprövad metod som var vanlig långt innan schampot uppfanns.

1-2 ägg (eller mer, beroende på hårlängd) och eventuellt en klick honung, vispas/skakas i en flaska (en gammal schampoflaska förenklar appliceringen). Pilla gärna bort strängarna från ägget innan du vispar så slipper du att de fastnar i håret.

Massera in blandningen i torrt hår/hårbotten, låt sitta i 10 minuter och skölj ur med svalt(!) vatten. För varmt vatten gör att ägget stelnar!

Denna hårtvätt kan vara uttorkande. Om du har torrt hår kan du prova att bara använda äggulan.

Om du har fett hår kan du prova att bara använda äggvitan.


Varianter: Tillsätt pressad citron och/eller aloe vera-gel.

Hållbarhet: Använd direkt
 • Kisaki 12/9 -11 20:07
  Hur känns håret efteråt? Blir det rent och får det samma volym som med ett vanligt schampo?
 • YstraVirvelsvans 12/9 -11 20:31
  Det beror på, vissa hår gillar äggtvätt. Andra inte. Jag provade en egen blandning med ägg och annat och mitt hår blev väldigt strävt! Prova, känns det inte okej så tvätta med sls-fritt schampo och sedan balsam och börja om på nytt.
 • Julia 30/9 -11 17:38
  Mitt hår blir lite trassligt av ägg, men det känns ändå väldigt rent efteråt. Har hört att det också ger en vitaminkick till håret, och det är det ju värt att få ibland. :)
 • elinkristina 06/11 -11 11:50
  jag tvättar med ägg. använder dock bara gulorna, det gillar mitt hår som är lite halvtorrt. har du fett rekommenderar jag bara vitorna.. hursomhelst, jag tvättar med äggulor, honung, rosmarinolja, citronsaft och aloeverajuice som blandas ihop. fungerar alldeles förträffligt på mitt hår!
 • Mamman i Gerdsmygen 08/11 -11 11:53
  Har bara använt äggtvätt (då med bikarbonat) ett fåtal gånger, håret blev för mig ganska strävt av tvätten. MEN, äggtvätten återställde mitt hår efter en avfärgning med efterföljande infärgning. (Hårstråna började bete sig som tuggummi efter avfärgningen men återfick alltså sin textur, förmodligen av proteinet i ägget)
 • Carmencita 08/11 -11 16:38
  Mamman: Förmodligen fick du störst effekt av bikarbonaten. Tvätt med bikarbonat är ganska aggresiv och får bort mycket från håret samtidigt som det gör det strävt. Bara äggtvätten utan bikarbonat är mycket mildare.
 • moggia 24/11 -11 09:47
  Jag tvättar med två äggvitor och en gula. Masserar in i torrt hår och låter det sitta i en god stund. Jag tar bara honung i topparna. Efter äggtvätt sköljer jag alltid håret med äppelcider blandat med vatten, annars blir mitt hår väldigt risigt, men äppelciderblandningen gör verkligen underverk. Nu räcker det att jag tvättar håret varannan vecka, och däremellan kör jag WO. Mitt hår har aldrig mått bättre!
 • Hella1970 04/12 -11 22:45
  Testade min första äggtvätt i fredags och blev inte sådär direkt jätteförtjust, fast det kan ju vara så förstås att mitt hår bara behöver gulorna så jag ska göra ett nytt försök... Ni som äggtvättar: tvättar ni med något annat emellan? Har själv kört balsammetoden ett tag, men vill gärna testa nåt eget från kökshyllan... :)
 • Elajsabet 05/12 -11 09:53
  Jag har kört bara med ägg. Inget emellan. Bara äggtvätt och sen ÄCV-skölj efteråt. För mig funkar det super! Men det är ju olika från hår till hår, som tidigare nämnts. Körde du med efterskölj?
 • Hella1970 05/12 -11 11:34
  Nej, jag gjorde ingen efterskölj, men skulle kanske ha gjort det... Ska testa det vid nästa tvätt, det vore ju kanon om det funkar! Och som sagt så får jag nog ge det ett antal försök... Har lite dåligt med tålamod ibland och vill se resultat direkt... ;)
 • Petitesser 18/12 -11 12:04
  Jag tvättade håret igår med, äggula, honung och aloe vera-gel, och sen ävc-efterskölj, och för mig funkar det hur bra som helst!
 • Faster K 27/1 -12 17:04
  Måste dela med mig av mitt senaste tvättexperiment.

  Två äggulor, ca en msk flytande honung, ca en msk aloe vera-gel, en liten skvätt vatten och ca en msk godkänt balsam (balsamet gjorde blandningen lite krämigare och inte så lös). Flaskan jag tänkte blanda i hade den där matskeden kvar, så den fick åka med. Fördelade i hårbotten i torrt hår. Satsen räckte väl och jag masserade in blandningen. Lät sitta i ca 30 minuter. Sköljde ur i svalt vatten, länge och noga. Eftersköljde med riktigt kall surskölj med några droppar eterisk olja i. Klart!

  Håret kändes helt fantastiskt efteråt. Det här gör jag fler gånger. :-)
 • Emman 13/3 -12 13:05
  Detta fungerar bra för mitt hår. Dock kanske jag upplevever det som att håret blir lite torrt. Men det som överväger är att det räcker med att tvätta håret en gång i veckan. Sedan funkar det med WO mellan!
 • Randige Racke 13/3 -12 16:34
  Intressant faktiskt, om man kollar på medlemsstatistiken så ser man att de som tvättar med ägg har överlägset lägst tvättfrekvens.
 • Nathalie 05/5 -12 16:08
  Fungerar utmärkt för mig, använde ett ägg och en liten skvätt citronsaft, håret luktade dock lite konstigt enligt min näsa, för de i min omgivning luktade det ingenting speciellt. Då testade jag en eftersköljning med avsvalnat kamomillte (har blont hår) och det tog bort lite av lukten och håret blev väääldigt väldigt lent.

  Jag är dock ganska känslig för lukter och har bra luktsinne, jag har även för vana att sitta och sniffa på mitt hår hehe.. Fungerar utmärkt annars!
 • Carmencita 05/5 -12 18:01
  Nathalie, du kan alltid ha i någon droppe eterisk olja som du tycker om.
 • AkroGirl 18/9 -12 00:11
  Jag testade med två hela ägg och håret blev svinto! Fick ösa på med balsam för att få det att bli normalt. Dock var det väldigt fint efteråt, lite mer struktur och inte så flygigt. Ska prova med enbart vita nästa gång.
 • Taggtroden 18/9 -12 16:35
  AkroGirl: Jag skulle nog föreslå att ta gulorna istället, om du inte provat det. Vitan innehåller mycket protein vilket enligt min erfarenhet gör året trassligt! Med gulorna å andra sidan blir det mycket mjuk och lent. Men det kan ju såklart vara olika i olika hår :)
 • carmine 17/11 -12 14:02
  Jag använder faktiskt bara vitorna, det funkar bra på mig. Gulorna gör jag majonnäs på istället :)
  Brukar vispa upp vitorna med lite honung till ett hårt skum, MYCKET lättare att applicera. Masserar in i torrt hår, låter sitta i kanske fem-tio minuter, tvättar ur med ljummet vatten. Brukar behöva tvätta en gång var tionde dag, kanske...Men; rekommenderar bara detta om ni vet med er att ert hår "tål" äggvita!
 • ix 17/11 -12 20:40
  Jag har precis börjat med äggtvätt, när jag har testat tidigare har jag använt hela ägget men håret blev krispigt av det. Nu har jag bara tagit vitorna och det fungerar mycket bättre för mitt hår.
 • Carmencita 19/11 -12 22:11
  Ett tips om man bara vill ha vitor (och inte är rädd för konserveringsmedel) är äggvitor/gulor i dunk som de säljer i matvaruaffären.
 • Hella1970 19/11 -12 22:45
  Hmmm... Får en massa vitor över hela tiden, gör egen majonnäs. Kanske ska prova att tvätta håret med dem. Mitt första försök med ägg föll ju inte så väl ut... Hur gör man om håret inte gillar vitan? Tvättar med sls-schampo? Ni som har fått trassligt hår, hur gjorde ni?
 • CurlyCat 14/4 -13 20:53
  Rengör ordentligt men trasslar tyvärr till håret.
 • MLI88 03/7 -13 16:32
  Mitt hår älskar att bli tvättat med äggula och honung! :)
 • Empzk 10/11 -13 23:27
  Provade att tvätta med ägg första gången igår (med lite honung också) plus ÄVC efterskölj, fick helt magiska resultat(!) och vill gärna fortsätta med detta. Men då undrar jag, borde inte avloppet må väldigt dåligt utav ägg?
 • Filibustern 06/2 -14 12:44
  detta är det bästa jag provat hittills. mitt hår både känns och ser rent ut! ska pröva he i lite doftolja, så luktar det lite bättre. :) ibland kan jag dock få mjäll och så. men det har som sagt fungerat bäst hittills!
 • frida87 22/2 -14 10:16
  Provade äggtvätt för första gången igår, efter att jag förstod att bikarbonat inte är bra för håret i längden. Har bara testat bikarbonat+surskölj, och WO innan och Äggtvätt funkade mycket bättre än bk! Hade i ett helt ägg (har kort hår och "normalfett"), en ganska stor klick honung och lite citronsaft. Blev så himla nöjd!
 • YstraVirvelsvans 23/2 -14 00:29
  Jag har testat med bara äggula. Vitan ger mig strävt hår. Men gulan! Den är fantastisk. Kan blanda i olja i äggulan och håret blir inte det minsta fett.
  Honung har jag märkt gör mitt hår som tuggummi, så det vill jag inte blanda i. Förstår inte, för ett tag gick det jättebra med honung i inpackningar.
 • Lollosgumma 24/2 -14 12:24
  Provade för första gången nånting nopoo idag.. Använde äggulor och honung och sen citronsaft med vatten som efterskölj och det blev en helt otrolig skillnad! Håret känns redan friskare och starkare, rekommenderas starkt!
 • Manicca 27/2 -14 12:47
  Mitt hår blev helt otroligt rent av denna tvätt och håret blev otroligt mjukt! :) Men jag undrar om denna tvättmetod drar ur färgen ur färgat hår? Tänkte då mer på hennafärg.
 • Mirre79 13/4 -14 10:59
  Hej! Ny på forumet här, har tjockt och torrt hår... och torr hårbotten.. Har nyligen börjat med WO, men märkar att det är riktigt bra för min hårbotten. Men, jag blev nyfiken på ägg metoden, så jag tog och gjorde eget recept med ägg-gula och lite kokosfett samt ÄCV.
  Håret blev mjukt och ganska lockigt (har lite självfall) men, alldeles FÖR fett!! Min fråga; måste jag använda schampo för att få ur det? Eller nån som har bättre tips? Jag blir väldigt lätt irriterad i hårbotten och nu blev ju den jättebra..dock är resten av håret ingen hit...
 • YstraVirvelsvans 13/4 -14 23:53
  Ta bara rent ägg. Det kommer ta bort det överflödiga fettet.
 • Filibustern 15/4 -14 14:39
  Mirre79: jag gjorde det misstaget en gång att ta bara äggula. då blev mitt hår jättefett också. nu tar jag oftast ett helt ägg, men ibland tar jag med en äggstra (hehehe) äggula. :) älskar äggtvätten
 • Sisi 15/4 -14 15:34
  Mitt hår blev otroligt rent, nästan för rent, sträv och känns torr. Kladdade i massor av olja efter tvätten för att få lite mjukhet och glans. Nästa gång ska jag ta bara äggulan och göra maräng av vitan.
 • Camilla p-a 24/9 -14 18:53
  Ska också prova detta. Eftersom mina länder är torra och porösa efter mycket av och på färgning ( har slutat färgat håret för ca sex månader sedan ;)!) så tänkte jag: kan man inte sätta tex kokosolja i topparna, sedan tvätta med äggtvätten, för att skona topparna?!
 • Camilla p-a 24/9 -14 18:53
  Haha, längder, inte länder ska det vara! ;D
 • Randige Racke 26/10 -14 12:19
  Jag har alltid olja i topparna före tvätt. Det går utmärkt!
 • Sharanya 16/11 -14 12:53
  Provade denna nu i veckan. Blev glatt överraskad! Mitt hår blev rent, kanske t.o.m. lite för rent... ska prova mig fram och se vad för kombinationer mitt hår gillar mest. Håret blev mycket trassligare när det torkat precis efter tvätten, så ska prova att blanda i lite aloe vera gel och se om det hjälper. Tänker definitivt fortsätta använda ägg till mitt hår! :')
 • Emilio 10/2 -15 18:34
  Jag får väldigt(!) torr hårbotten efter jag duschar och sen väldigt fett hår. Jag måste tvätta håret dagligen för det börjar bli sunkigt nästan direkt efter duschen känns det som. Jag har testat massor olika nopoo metoder men håll just nu på med denna plus vindruvsolja för hårbottnen. Har någon ett bättre förslag så säg gärna till.
  Räcker det förresten med en omgång med äggtvätt eller gäller fortfarande lather-rinse-repeat?
 • Lydia 05/3 -15 10:49
  Jag tvättar håret med ägg och honung. Har ganska torr hårbotten så jag använder bara gulan. Jag läste här att man kan ha pressad citron i. Vet någon hur mycket, hela, halva eller mindre? Har långt hår.

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.