NO 'POO

Hårvård utan schampo, naturlig hudvård och ett grönare liv

Hemmagjort till håret

hårtvätt

 • Bikarbonattvätt
 • Kommentarer (91)

Kallas även tvätt med BS – Baking Soda 

 • 1-3 tsk bikarbonat
 • vatten
 •  
Detta är den ursprungliga no 'poo-metoden och är något mer grovrengörande än de andra metoderna. Bikarbonat blandas med vatten och masseras försiktigt in i håret. Låt det sitta i några minuter innan det sköljs ur.

Hur mycket bikarbonat respektive vatten du ska ha i blandningen finns det inget exakt recept på. Dock kan håret bli uttorkat om du tar för mycket bikarbonat. En till tre teskedar är en tumregel – beroende på hårlängd och hur smutsigt håret är.

Bikarbonatet kan antingen blandas ut med lite vatten till "slush"-konsistens innan det fördelas ut i hårbotten, eller lösas upp helt i lite mer vatten, som sedan hälls över håret.

Sedan masseras hårbotten noggrant, innan bikarbonatet sköljs ur.

Bikarbonat är ett basiskt ämne, och för att återställa hårets och hårbottens pH-balans krävs en sur efterskölj.


Variant: Lite honung som löses upp i vattnet som bikarbonatet blandas med har en mjukgörande effekt

Hållbarhet: Använd direkt
 • Emma S 11/9 -11 21:23
  Ska håret vara vått eller torrt när man gör denna?

  Och vad är skillnaden mellan bara bikarbonattvätt och CBS? (Vilken är bäst??)
 • lottapotta 11/9 -11 21:54
  Håret ska vara vått.
  Skillnaden är att vid CBS blandar du ca 1-2 tsk bikarbonat i ett godkänt tvättbalsam.
  Du får ungefär samma resultat om det är bra metoder för dig och ditt hår. Bikarbonat rengör ordentligt. Tänk på att det är väldigt basiskt, så oavsett om du använder bikarbonat rent eller blandat med balsam behöver du göra en sur efterskölj. Kolla på sidan.
  CBS sägs vara bättre att börja med när man är nybörjare eftersom det är den metod som mest liknar schampo i no poo. Jag gjorde tvärtom. =) Har inte hållt på så länge (3 mån), men började med andra grejor, sedan bikarbonat och nu har jag fastnat för CBS.
 • Julia 30/9 -11 10:23
  Älskar bikarbonattvätten! Håret blir så rent och fräscht att jag kan gå mer än tre dagar innan det ens börjar bli lite fett (innan jag slutade med schampo blev mitt hår äckligt redan efter typ 2 dagar). Äggtvätten tycker jag också om men det är mycket krångligare, och så blir mitt hår ofta väldigt trassligt efteråt. Men med bikarbonat och ÄCV blir det så mjukt och glansigt och lätt att reda ut att jag blir helt lycklig! :D
 • Hella1970 04/12 -11 22:40
  Har nu gjort min första bikarbonattvätt, men mängden i receptet var nog lite för lite för mitt hår. Måste nog dubblera vid nästa försök. Jag har inte så väldigt långt hår, men det är ganska tjockt...
 • kolakross 04/12 -11 22:58
  Hella1970: Det är bara att försöka igen, det tar ju oftast några gånger att få till ett bra resultat. Men jag kan säga att jag använde en matsked minst de första gångerna jag provade och idag använder jag en och en halv tesked, så det kanske går att dra ner när du lärt dig en bättre teknik.
 • Julia 06/12 -11 09:03
  Jag har också kunnat minska mängden efter hand, från 1 matsked till en halv, så det kan nog stämma att det beror mycket på tekniken. :)
 • Skäggbritt 01/1 -12 16:23
  Tekniktips, någon? Brukar masserar hårbottnen ordentligt, så där blir det rent och fint men resten av håret ser fortfarande flottigt ut även om det är rent.
 • ix 01/1 -12 16:47
  Jag löser upp bikarbonaten helt i vatten som jag sedan häller över hårbotten. Då rinner det ut i hela håret sedan som blir rent av bara farten. Hur brukar du göra? Har du rejält smutsigt hår när du tvättar eller något?
 • eva_amore 04/1 -12 09:48
  Hej jag är helt ute och cyklar, var köper man bikarbonat? Är det på kryddavdelningen? ;)....... & ACV betyder väl äppelsidervinäger? ;D...... Kanske man skulle testa, aaa, saken är den att jag har dreadlocks, så jag behöver någon riktigt bra tvätt för hårbotten..... i varje fall då å då ;)....
 • havrelina 04/1 -12 10:01
  I kryddorna ja, eller om det finns en bakavdelning är det förmodligen där,
 • eva_amore 04/1 -12 10:29
  Schysst <3 TAck! :)
 • megadethlucy 18/1 -12 01:27
  Jag blandar bikarbonat/ägg o tvättar med. Sen balsam i längderna o efteråt med surskölj. Funkar! Vad säger ni andra? Onödigt att kombinera både ägg o bikarbonat?
 • Randige Racke 18/1 -12 09:01
  Bikarbonat är så starkt att det förmodligen tar över från ägg men det kan ju vara bra av andra anledningar. I CBS upplever jag att det bara är bikarbonatet som rengör men att balsamet underlättar fördelningen och gör tvätten mildare. Kanske nåt liknande för dig?
 • Softerworld 04/2 -12 21:11
  Behöver man tvätta håret med ett "sista schampo" innan man börjar prova detta?
 • Randige Racke 04/2 -12 21:53
  Bikarbonattvättar är ganska rengörande så sistaschampo är ofta inte nödvändigt, men det beror förstås lite på vad man gjort med håret innan.
 • havrelina 05/2 -12 11:46
  Jag tycker att bikarbonattvätt är för starkt. Mitt hår blir i alla fall mer fettigt än med andra metoder.
 • Taggtroden 05/2 -12 23:32
  Personligen så rekommenderar jag alltid att tvätta med ett sista schampo. För jag började med BS- tvätt och körde nått halvår innan jag tvättade med sista schampo och jag märkte i alla fall en stor positiv skillnad efter schamponeringen...
 • Nathalie 05/5 -12 15:53
  Detta fungerade utmärkt för mig! Var jätteenkelt också. Har tvättat håret med ägg (rengör bra för mig) några gånger men upplever det ganska svårt (och ger en lite mysko lukt, inte illaluktande men lite konstig), med bikarbonat blev håret lika rent som det annars brukar bli med schampo/ägg för mig! Sköljde med lite citronsaft i iskallt vatten efteråt. Använde mindre än en halv matsked bikarbonat till mitt jämnlånga hår som når till axlarna och är normaltjockt.
  Håret känns OTROLIGT lent och luftigt efteråt. Och det luktar ingenting heller! Jag ogillar konstgjorda lukter från tvål och sånt.

  *underbart fantastiskt lycklig över att jag funnit något som passar mig jättebra*
 • Kaizoku 19/6 -12 02:18
  Jag har en fråga till alla er med färgat hår som kör på denna tvättmetod: påverkar bikarbonaten färgen och färgintensiteten? D.v.s. börjar färgen blekas ur och mattas ner vid denna tvättmetod?

  Jag har själv färgat hår (intensivtoning i grunden med permanent hårfärg utanpå) och har hållit på med balsammetoden i snart ett år. Jag är nu nyfiken på bikarbonatstvätt då jag är trött på att det tar så himla lång tid att tvätta håret med balsam (har långt och tjockt hår) och på att balsamet hela tiden gör hårfärgen livlös och tråkig efter några tvättar (balsam är ju som många vet mästare på att dra ur färg vare sig man använder ett med eller utan glycerin. Jag har dock bara använt mig av glycerinfria balsam för att vara säker, men det påverkar färgen ändå). Har kikat på lockig.se ifall det kan finnas andra ämnen som drar ur färg ur ett färgat hår, men utan framgång.

  Så, återigen, någon med färgat hår som kör på denna bikarbonatsmetod som kan hjälpa mig?
  Tacksam för svar!
 • Taggtroden 20/6 -12 15:43
  Kaizoku - jag färgar med henna och upplever tyvärr att färgen mattas av av bikarbonaten. Det är ju mycket möjligt att det gör det med andra metoder också, men om jag jämför BS och WO som är de metoder jag använt mest så påverkar Wo i princip inget medan färgen mattas av betydligt mer av BS- tvätt...
 • Kaizoku 21/6 -12 12:24
  Hmm.. har funderat på att ge WO ett seriöst försök, men måste läsa på lite mer innan jag börjar. Misstänker att det det kommer att ta ett tag för håret att vänja sig. Tack så mycket för ditt svar! Alltid skönt att veta att det finns människor med andra erfarenheter än en själv som kan dela med sig av tips och råd! :)
 • Anna2 08/2 -13 18:32
  Hur mycket vatten bör man ha relaterat till bikarbonatet?
 • Randige Racke 08/2 -13 20:22
  Det bör bli som slush ungefär.
 • Fina Sandra 09/2 -13 00:04
  Jag brukade blanda drygt 1 tsk bikarbonat med 1 deciliter vatten, då är det fortfarande vatten om man säger så. hade det i en flaska och så var det bara att spruta lite här och där med massage och gnugg emellan :)
 • godizapan 09/2 -13 12:12
  Hur jag tvättar håret med bikarbonat:


  Blandar bikarbonat, vatten och lite honung tillsammans. När håret är genomblött häller jag bikarbonat-blandningen över det och masserar noga över hela hårbottnen. Jag tar även en klick vårdande balsam i topparna. Sedan tvättar jag resten av kroppen med olja & socker medan bikarbonatet och balsamet för göra sitt. När det är klart så sköljer jag noga håret och avslutar med ÄCV-skölj.


 • Tanja 09/2 -13 16:07
  Jag blandar oxå nån tsk eller två med knappt en dl vatten. Men jag har i det i torrt hår, tycker det är lättare att fördela då. Har oftast bara i hårbotten, det rinner ju ner över längderna i duschen sen. Låter det verka i några minuter och hoppar sen in i duschen. Gnuggar inte så jättemkt, ungefär som vid en vanlig schamponering bara. Avslutar oftast med äcv, ofta med lite honung i och vid "mjällig" hårbotten lite tea tree oil.
 • Renheten 10/3 -13 20:58
  Började med Nopoo idag!
  rörde ihop Honung+bikarbonat+vatten till ett "honungsvatten" typ.
  funkade bra,och upplevde att honungen rengjorde lite.
  sen sursköje,då valde jag rosmarin+vatten.
  är supernöjd! håret är inte"nertyngt" som utav vanligt schampoo.
  ska definitivt göra detta igen.
 • Hella1970 11/3 -13 08:15
  Vad kul Renheten att du hittat till no'poo! Lycka till! :)
 • myssi 29/3 -13 00:33
  Hittade ert forum i precis rätt tid. För ett par månader sedan hade jag inte vågat pröva eftersom jag sedan trettio år haft svåra smärtor och allergiska reaktioner i hårbotten och allt schampo utom ett som specialtillverkas för mig på Föllinge Hälsoprodukter har känts som svavelsyra på huden. Nu går jag sedan tre månader på homeopatbehandling och upplever en stark förbättring. Mitt schampo är ekologiskt och innehåller örter som tillför näring men det är också parabener i, något konserveringsmedel är ju nödvändigt. Att kunna tvätta håret i något ätbart är helt underbart. Nästa tvätt ska jag pröva. Ni skriver att bikarbonatet ska användas direkt efter utblandning i vatten. Jag kan alltså inte blanda till lösningen och ha stående på flaska? Har problem med huden i öronen, ansiktet och på halsen. Kan jag tvätta med bikarbonat även där? Tacksam för svar.
  Myssi
 • YstraVirvelsvans 29/3 -13 01:18
  Jag tror nog att en bikarbonatblandning kan stå sig ett par dagar åtminstone.

  På den här sidan finns det recept på eget örtschampo också. Kika runt lite bland hemgjorda recept för håret.

  Bikarbonat på huden är uttorkande. Det absolut mildaste är att tvätta sig med olja. Honung går också bra, såvida man inte är pollenallergiker eller känslig på annat sätt, eller vegan.

  Det går att tvätta sig med havre eller råg också då de innehåller en naturlig form av tvålämne som kallas saponin. Det enda man behöver är en tygpåse, socke eller liknande att hälla i någon matsked havre eller råg i. Lägg det hela i blöt 30 minuter innan dusch och sedan är det bara använda till tvätt i duschen.

  Råg tycker jag fungerar bra som hårtvätt också :-)
 • Mimsvegan 07/4 -13 09:13
  Jag anväder alltid det här hemmagjorda schampot o äppecidervinägertvätten efteråt. Idag använde jag schampot o det började löddra i håret.
  ska det göra så?
  Börjar det fungera Nu liksom? Det stog att det tar lite tid innan det fungerar..
  mycket Bättre att göra hemmagjord.. så mycket knäppa grejer i allt möjligt nu..bäst att göra Eget, o veta Vad man stoppar i..Och samtidigt är det billigare o smartare. Just positive.
 • Mimsvegan 07/4 -13 09:13
  Stod*
 • Randige Racke 07/4 -13 12:55
  Bikarbonat kan absolut löddra, men det kan vara lite svårt att få till det.
 • YstraVirvelsvans 08/4 -13 02:41
  Jag har aldrig fått bikarbonaten att löddra. Hur bär man sig åt?
 • Miss Khaos 08/4 -13 12:09
  Jag läste på engelsk blogg där tjejen blandade bikarbonaten i en sprayflaska och som jag fattade räckte den till ganska många tvättar.
  Någon som vet hur länge man kan ha det färdigblandat?
  Jag har inte heller fått bikarbonatet att löddra....
 • Randige Racke 10/4 -13 17:29
  Jag brukar fördela bikarbonatet noga i håret och sen ha huvudet under varmvattenkranen med så varmt vatten jag pallar i typ 1 sekund. Då tvålar det till sig rejält och börjar ibland löddra.
 • Mimsvegan 21/4 -13 23:23
  Jag har Väldigt kort hår så, det är säkert därför det löddrar! ^^
 • YstraVirvelsvans 22/4 -13 22:02
  Har just konstaterat att vi har surt vatten här. Kanske är därför jag inte lyckas få till något lödder. Det bara känns tvåligt.
 • Den naturliga skönheten 14/5 -13 15:28
  Kan någon ge ett förslag på mått har axelångt 8 cm i tjocklek ?
 • Fina Sandra 14/5 -13 21:24
  Beror ju lite på hur smutsigt det är men jag har ungefär lika tjockt som du men längre hår och brukar va ca 1,5 tsk bikarbonat till ca 1 dl varmt vatten till normal-smutsigt hår :)
 • YstraVirvelsvans 15/5 -13 15:00
  Lite tjockare och lite längre för mig, när jag tvättade med bikarbonat tog jag 2 tsk till 4 dl vatten. Samt 3 msk honung i också. Blev inte lika uttorkande då.
 • Anna Walden 26/5 -13 20:59
  Hårt blir helt underbart! Helt otroligt, min nya metod + ägg någon gång i månaden. Kör hårt BS!
 • Mimsvegan 30/5 -13 14:15
  Jag undrar en sak, kan man ha några droppar doftande olja i?? Eller luktar det inget efter "balsam sköljen"? Eller ska man ha i balsamet? Jag använder mig av ä.c.v. Är det allergi vänligt också med sådan doftande olja?
 • Randige Racke 12/6 -13 12:44
  Eteriska oljor är kraftfulla och inte allergivänliga. Läs mer här: http://www.shenet.se/ravaror/hudreaktion.html
  Det går definitivt att ha eterisk olja i bikarbonatet. Hur väl det funkar med balsam eller surskölj beror på kombinationen av dofter, där får man prova sig fram.
 • YstraVirvelsvans 12/6 -13 22:49
  Med tanke på hur flyktiga eteriska oljor är så är det nog ingen idé att tillsätta i bikarbonaten om man lika använder balsam efteråt och då sköljer ur den eteriska oljan. Man kan droppa någon droppe i sursköljen däremot om man vill att håret ska dofta ett tag eller om man som jag är ute efter den eventuella hårväxtboosten som rosmarin ska kunna ge.
 • Sprall-Sven 16/6 -13 18:04
  Det fungerar väldigt bra för mig. Jag brukar ta en tesked honung i, alltså ganska mycket honung, det ger håret en fin glans och så luktar det lite svagt av honung. Toppenbra! Jag har väldigt långt hår men trots det så är det väldigt smidigt och blir oftast mycket lätt att kamma ut efteråt.
 • Kanga 18/6 -13 15:49
  Jag har i kokosolja o lite andra oljor innan jag tvättar mitt hår med schampo - dels för mitt hår annars blir för torrt och flygigt och det ger bra näring (mot mjäll, hårväxt etc.) och sen ett bra balsam. Nu när jag tänkte testa no'poo så verkar bikarbonat-metoden bäst, jag vill inte sluta med att ha olja i innan, kommer det tvättas ut tillräckligt med metoden? Jag har lyckats träna upp mitt hår så jag behöver bara tvätta det typ varannan vecka, det är super praktiskt och håret mår så bra. Och det är inget jag vill ändra på liksom.
  Tacksam för svar och tips
 • YstraVirvelsvans 18/6 -13 17:03
  Jag personligen får inte ur någon olja alls med bikarbonat, så var försiktig med mängden om du väljer att pröva Kanga.
 • Randige Racke 20/6 -13 00:23
  Jag brukar ha i ytterst lite kokosolja i topparna. Man ska nog inte ha i lika mycket olja före en bikarbonattvätt som före en schampotvätt, men å andra sidan torkar bikarbonatet inte ut lika mycket heller så det kan nog gå på ett ut.
 • Kanga 20/6 -13 17:13
  hmm låter ju klurigt :s
  men hur tvättar en ut en inpackning? flera inpackningar är ju med olja..
  om en vill vårda hårbotten med olja, hur gör jag då?
  lite förvirrad här haha
 • Fina Sandra 24/6 -13 00:45
  Jag har fått använda ett godkänt schampo (Urtekram i mitt fall) eller Aleppotvål för att få ur olja. Behövs några vändor dessutom.
 • Boue 14/7 -13 23:00
  1 tsk bikarbonat, 1 tsk honung och lite vatten + sur efterskölj = Drömhår, rent och återfuktat
 • Stinafina 01/9 -13 21:58
  jag använde 1 tsk bikarbonat, 1 tsk honung och lite vatten + sur efterskölj men mitt hår e lite väl torrt nu. kan jag ha haft för mycket bikarbonat? eller jag kanske inte behöver honung? har väldigt tunt fint hår. axellångt.
 • Fina Sandra 04/9 -13 18:26
  Honung är inte uttorkande, tvärtom! Så ja, det är nog bikarbonaten du ska ändra på, testa lite mindre nästa gång. Eller ha i lite olja i längderna innan tvätt så skyddas de.
 • Stinafina 06/9 -13 18:02
  Med olja menar du typ kokosolja???
 • Fina Sandra 09/9 -13 12:28
  Ja, t ex. Annars är arganolja väldigt poppis att ha i håret, jag brukar ta oliv eller mandel. För att det är mest lättillgängligt, jag har inte testat så många olika oljor :)
 • Anna2 19/9 -13 23:39
  Provade detta idag. Blandade hälften honung och hälften Bikarbonat. Massera in det och lät sitta en liten stund sedan Äcv. Positivt överraskad. Då jag provat med bara bikarbonat och håret blivit torrt. :)
 • Anselisa 16/10 -13 08:55
  Jag har gjort hårtvätten med bikarbonat plus efterskölj med grönt te i kanske en månad nu. När håret har torkat och jag borstar det blir det väldigt elektriskt. Vad beror det på? Det blir också en vit, fet beläggning på hårborsten. Är det för att jag inte har sköljt ur bikarbonatet tillräckligt?
 • Fina Sandra 17/10 -13 19:49
  Jag tror inte att bikarbonaten är svår att skölja ur, skulle kanske vara så att du inte masserat tillräckligt eller sköljt ur håret så att smutsen blir kvar. Eller så är det något med eftersköljen på grönt te, det vet jag ingenting om om hur det funkar.
 • Holmberget 01/11 -13 15:00
  Av balsammetoden, äggtvätt och bikarbonattvätt, funkar denna bäst. Har dock oerhört tjockt hår plus att det är långt, så för att lyckas nå ända ner till hårbottnen måste mitt hår vara torrt när jag har i blandningen. 2-3 tsk bikarbonat, 1-2 tsk honung och 0,5 dl vatten/uppkok av såpnötter. Då blandningen är "vattnig" i sig blir håret blött under iskrubbningen. Efteråt känns håret som efter scahmpotvätt, vilket ingen av de andra två lyckats med.
 • minitiger 20/12 -13 22:51
  Hur mycket vatten använder ni i förhållandevis till bikarbonat?
  För jag känner ibland att jag tagit för mycket vatten och håret inte blir helt rent.
 • Filibustern 03/1 -14 12:40
  första gången jag använder detta idag. men tror jag ska pröva göra en "pasta" av den nästa gång, kändes konstigt att gnugga något som inte fanns :P tog förhållandevis rätt mycket vatten också tro ja,(1,5tsk till 2-2,5dl) får se hur håret blir när det torkat:) lite läskigt att hälla över ÄCV-blandningen dock hehe.
 • Jazena 07/1 -14 17:41
  Jazena

  Går det lika bra med vitvinsvinäger? Köpte ju fel...
 • NathalieSara 13/1 -14 11:53
  Testade detta första gången idag och än så länge tycker jag att det är toppen och hoppas på att mitt hår inte ska bli fett efter 1-2 dagar som innan! ALLA mina hygienprodukter har åkt ut idag även min sons, nu jäklar ska det bli ändring och dags att bli mer kunnig och medveten! =)
 • Fina Sandra 22/1 -14 13:49
  Jazena: vitvinsvinäger går bra! Luktar dessutom mindre än ÄCV :)
 • Julle 27/1 -14 20:13
  Har ni erfarenhet av "hur lång tid det tar" innan håret slutar fetta till sig?
  Min lugg blir fet på bara en dag, tidigare med schampoo, men nu när jag gått över till bikarbonat och ÄCV-skölj, fortsätter den att dumma sig. Redan dagen efter tvätt är luggen fet, jag tar i potatismjöl och det håller i ca en timme, sen är luggen fet igen.
  Håret i övrigt är fint, om än att lockarna blivit rakare sedan jag slutade med schampoo.
  VAD ska jag göra åt luggen?
 • Fina Sandra 31/1 -14 17:47
  Julle: Jag vet ju inte hur länge du har hållit på nu men oftast får man nog bara stå ut ett tag. Potatismjöl är nog också bra att fortsätta med, kanske att arrowrot (finns i kryddhyllan) är bättre, har hört mycket bra om den iaf. Sen har jag själv aldrig haft lugg så någon annan kanske har bättre tips :)
 • Filibustern 13/2 -14 10:46
  julle: jag har haft en lång period då håret bara fettade sig, men jag höll ut, och bytte till äggtvätt, för bikarbonat gillade jag inte riktigt, och nu verkar det som att det har gått till sig. :)
 • Randige Racke 19/2 -14 16:10
  Om det är just luggen kanske det är hudvården du ska se över?
 • Vikki 05/5 -14 16:54
  Hej, jag är ny här men jag har ett SUPER BRA TIPS! Borsta håret innan du tvättar det. Borsta i cirka tio minuter och massera hårbotten. Borta inte håret efter när det är blött och massera lätt i duschen bara så håret inte trasslar sig :D
 • sara.j 24/6 -14 17:37
  Denna funkar jättebra för mig. Har fett hår men den håller åtminstone 4 dagar och med potatismjöl som torrschampoo klarar jag mig ännu längre. Det går nästan lika snabbt som med vanligt schampoo nu när jag vant mig. Rekommenderas.
 • Blondtroll 09/7 -14 22:41
  Har testat bikarbonat för första gången nu. Min hårbotten blev jätteren och fin, men inte hårlängderna som förblev skitiga. Jag vågade inte gnugga hårlängderna så mycket med bikarbonaten i rädsla för att slita på håret. Hur gör ni? Hur får ni hårlängderna rena? Efter att jag haft i bikarbonat + vatten (cirka 1-1,5 dl BS+H20) blev det inte så mycket över till längderna. Tekniktips? Kan man köra med balsam i längderna istället?
 • MaddeLen 08/8 -14 10:35
  Hejsan!
  Jag blev gråhårig tidigt, började redan före 30, och då ändrades min hårkvallitet till det "sämre". Nu fyller jag 40 nästa år och har bestämt mig för att inte slinga eller färga håret något mer. Kan karlar vara sexiga i grått hår kan väl även kvinnor? ;-) Jag har provat flera olika no-poo metoder honung-ägg, björkblad, balsam... men har upplevt att håret blir fett i botten och torrt och fnasigt i topparna. Av någon anledning hade jag missat bikarbonatmetoden. Började med den i början av sommaren, och ÄLSKAR den! Nu kan jag vara ok i håret i flera dagar efter tvätt! Jag har sköljt med vitvinsvinäger. När jag har tvättat håret i sjön med bikarbonat har det löddrat rejält, så jag drar slutsatsen att det beror på hårdhetsgraden i vattnet. Ska man göra egna såpbubblor ska man ju använda regnvatten för bästa resultat eftersom det är "mjukt" vatten. Kul att läsa andras kommentarer! :-)
 • shiwa1987 13/8 -14 14:04
  Någon som vet om det funkar att balansera ph'en redan vid tvätt vid att blanda t.ex citron eller lime i själva bikarbonatreceptet? Typ bikarbonat+vatten+honung+citron? Så att man inte behöver den där äckliga eftersköljen med ÄCV... ;)
 • SofiL 25/8 -14 12:19
  Har kört BS nu i 5 månader och är jättenöjd med noo poo över huvud taget. Känner mig som en sundare människa och mitt hår mår bättre. Det känns bra att vara medveten om vad en sätter på sin kropp. Jag har försökt få ner tvättandet till en gång i veckan. Vet inte riktigt varför, vill inte slita på håret i onödan, tänker jag rätt? Sista dagen innan tvätt är håret onekligen fett men jag försöker att dölja det genom att sätta upp det hellre än att torrtvätta då jag tänker mig att det inte är bra att tvätta mer än en gång i veckan. Jag är ju dock rookie på det här; vad säger ni, hur ofta tvättar ni håret med BS? Provade honungstvätt idag och tänker att jag kanske ska försöka dryga ut mina BS-tvättar med varannan honung för att håret inte ska bli så torrt.
 • plingis 12/10 -14 19:48
  Jag testade detta för två dagar sedan som en sista tvätt innan jag börjar med naturliga produkter igen och använde äppelcidervinäger som surskölj. Det blev verkligen rent och känns bra. Det blir lättare statiskt dock när jag borstar. (Har alltid väldigt statiskt hår iof)
  En sak som hände när jag tvättade håret var att det började lukta jätte mycket parfym, inbillar jag mig eller kan det vara alla kemikalier som tvättades ur?
 • Trilskas 15/10 -14 12:43
  Har tvättat håret såhär i snart två år :) blandar i lite eterisk olja och lite honung ibland oxå. Superbra, jag blandar bara i en typ drickaflaska..tar drygt tre tsk bikarbonat till en flaska på 50 ml och ca 2-3 droppar olja. Kör Äc efter. Kommer aldrig gå tillbaka till vanligt schampoo!
 • ARiddle 26/12 -14 15:36
  Kan man inte blanda bikarbonat och vatten i typ en flaska och sen låta den stå för att kunna använda samma blandning under längre tid?
 • Priicken 31/12 -14 01:34
  Verkar som min kommentar togs bort? Konstigt, Efter att ha läst på om denna metod så AVRÅDER jag att använda bikarbonat till varken hår eller hud! Processen håret/huden går igenom från väldigt basiskt ( bikarb) till surt (äppelcv) kan vara skadligt för det, Läs på om nackdelarna innan ni provar! Finns andra bra lösningar där ute :)
 • Priicken 31/12 -14 01:34
  http://blog.kanelstrand.com/2014/01/baking-soda-destroyed-my-hair.html?m=1
 • Kattis.A 09/1 -15 12:13
  Jag använder bikarbonatstvätt bara lite då och då antagligen mer sällan än en gång/månad. Blandar i en liten flaska där jag häller i ca en tesked, gärna mindre, och skakar. Sköljer med vatten och ättiksprit, också ca halv tesked. Mycket bra för att ta bort beläggningar men utan att förstöra det som schampo gör. Har färgat/tonat hår men använder bikarbonat så sällan att det inte påverkar.
 • Lustgas 02/2 -15 17:09
  Jag brukar även blanda i en liten tesked honung i blandningen (använder 1 tesked bikarbonat), samt surskölja med ÄC. Håret brukar kännas himla rent efter det! Bara att gnugga en massa i hårbotten och sedan skölja ur. Nackdelen är väl om jag någon gång skulle vara för lat och inte skölja ur ordentligt, eftersom det i så fall kliar en del i hårbotten. Fördelen med denna tvätt gentemot äggtvätt, som jag använde mig av i ett drygt halvår innan, är att det går sååå mycket snabbare och man behöver inte vara lika noga med att vattnet måste understiga en viss temperatur för att undvika koagulering.
 • annikarecycle 16/3 -15 10:34
  Har anv'nt denna metod i 5 månader och behöver tvätta håret max en gång i veckan, kan "vattentvätta" håret emellan eller använder kanel, toppen metod!!
 • kathymorganforeman 01/4 -15 13:56
  Det är som Priicken säger, bikarbonatet har för högt ph värde och kommer med tiden att förstöra ditt hår oavsett om du använder äcv efteråt, det räcker inte till för att balansera det. Jag använde denna metod först och tyckte att det här var ju fantastiskt! Men sedan så läste jag på om det och även om resultatet i början är ett rent, lent hår så kommer det att förstöra håret efter ett tag. Så nu så masserar jag under rinnande vatten och använder äcv efteråt istället och det har hittills fungerat fint.
 • Leonora 13/1 -16 15:30
  Använde den här metoden de första veckorna med nopoo men tyckte att slushkonsistensen var svår att applicera. Håret kändes inte heller rent. Har nu använt en äggblandning en gång i veckan i ett år och det fungerar mycket bättre.
 • Rut 17/1 -16 20:16
  Jag tvättar med bikarbonat + honung och kör sur efterskölj. Har använt ättika och vatten eller äppelcidervinäger och vatten.
  Mitt hår blir rent vid hårbotten men längderna blir inte alls rena. De blir fettiga och känns också nästan kladdiga. Att kamma håret då gör att det blir SUPERELEKTRISKT (och fortfarande fett).
  Vad gör jag för fel?
  Masserar ordentligt i hårbotten och gnuggar försiktigare i längderna. Har läst att man inte ska gnugga för hårt i längderna för då kan håret gå av.
  tacksam för hjälp
 • Randige Racke 12/2 -16 00:29
  Rut: Kan du ha rester av balsam, spray eller liknande i längderna? Vet att vissa fått bättre resultat när de sköljt ur ÄCV-n istället för att lämna den.
 • jag har en fråga 01/6 -17 11:30
  hur länge håller produkten?
 • Randige Racke 07/6 -17 22:41
  Bikarbonat håller riktigt länge.
 • konstfuck 11/1 -19 10:50
  Min go-to när håret behöver lite extra rengöring! Kör annars med WO. Brukar använda äppelcidervinäger eller citron efteråt.
 • Camilla p-a 10/2 -19 12:04
  Ni som har använt metoden i några år nu, hur upplever ni priikens kommentar? Hade tänkt att testa metoden! ;)

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.