NO 'POO

Hårvård utan schampo, naturlig hudvård och ett grönare liv

Hemmagjort till håret

hårtvätt

 • Balsammetoden
 • Kommentarer (25)

Kallas även BM eller CO - Conditioner Only 

 • 0,5-1 dl balsam
 •  
Balsam löser upp smutsen långsammare och mer skonsamt än schampo, genom att fetterna i balsamet löser upp fettet i håret. Balsamet (mängden beror på hårlängd) ska masseras in noga, och sedan sitta i håret i minst 10 minuter innan det noggrant sköljs ut – du behöver oftast skölja mycket mer än du tror. Till tvättbalsam bör du använda ett lätt balsam, dvs. ett för fett hår. Som vårdande balsam för längderna kan du använda ett tyngre balsam.

Tvättbalsam måste vara fritt silikoner och mineraloljor! Dessa ämnen klibbar fast på hårståna, och det krävs starka rengöringsmedel (som schampo) för att få bort dessa.

Titta i innehållsförteckningen efter ämnen som finns på listan över ämnen att undvika och som alltså ska undvikas.

Det finns inte ett enda balsam som fungerar för alla, utan du får prova dig fram tills du hittar ett balsam som passar. Även personer med liknande hårtyper kan ha skilda upplevelser av samma balsam.

Generellt sett så passar tyngre balsam till torrare hår och lättare balsam till mer fett hår. Ju fetare ett balsam är, desto mer vårdande är det. Ett alltför tungt balsam kan tynga ner håret och göra att det ser fett ut, så har du väldigt fint hår bör du undvika de mest vårdande balsamsorterna.
 • Emma S 11/9 -11 00:21
  Fritt från silikoner och mineraloljor står det. Ska det inte vara fritt från SLS också?
 • Randige Racke 11/9 -11 00:29
  SLS i balsam är emulgeringsmedel och därmed "tillåtet". Det är en så liten mängd, inte som i schampo där det är huvudingrediens.
 • YstraVirvelsvans 11/9 -11 00:33
  Aha, bra att känna till det. Ska se om jag kan jaga rätt på något annat balsam än Neutrals och Bamses på Ica Maxi. Tror det fanns Fructis Restructure balsamet där. Undrar om de har något annat balsam.
 • Fian 11/9 -11 09:48
  Det ska finnas en hel del godkända balsam på Ica Maxi.

  Nivea, TRESemme och ett par andra har balsam som jag har hittat på Ica. Har inte testat alla men har kollat upp vilka som fanns.
 • Emma S 11/9 -11 11:50
  Är inte Bamses och Neutral någe bra eller?
 • YstraVirvelsvans 11/9 -11 12:36
  De funkar, men mitt hår behöver lite mer vårdande balsam, Bamse och Neutral är ganska lätta balsam båda två. Bäst är mitt hår efter SMT och det är betydligt mer återfuktande :)
 • Randige Racke 06/1 -12 17:19
  BM har börjat fungera mycket bättre för mig sen jag slutade massera och istället bara fördelar, väntar en stund (kvart) och sen sköljer vanligt. Visserligen är det så det står här att man ska göra men första gången jag försökte hade jag andra instruktioner som alltså inte fungerade lika bra.
 • dirt 06/1 -12 19:01
  Jaha, det trodde jag verkligen inte skulle fungera! Har alltid fått för mig att BM bygger på mekanisk rengöring eftersom de godkända balsamen inte innehåller de ämnen som vanligt schampoo innehåller (dvs schampoon som bygger på kemisk rengöring).
  Spännande :), vilket balsam var det du använde randige racke?
 • Randige Racke 07/1 -12 00:37
  Jag rörde ihop Biltemas balsam och Veganese från Lush. Gillar att blanda lite men vet inte om det är bättre egentligen.
 • Randige Racke 07/1 -12 00:38
  Och ja, jag har också alltid försökt med mekanisk rengöring tidigare och då inte låtit balsamet verka särskilt länge. Har inte blivit bra.
 • Fina Sandra 12/8 -12 20:10
  läste på lockig.se att man bara kan blanda i lite honung i sitt balsam att ha i längderna efter att man gjort själva rengöringen ist för ett helt annat balsam, nån som testat? och hur ofta brukar ni behöva tvätta med BM? jag kör BS nu och det räcker att göra en gång i veckan med WO emellan :)
 • ix 12/8 -12 20:42
  Fina Sandra, du kan kolla in kommentarerna på det receptet här http://www.nopoo.se/har/recept/17
 • Fina Sandra 12/8 -12 20:54
  tack! det ska jag nog prova om jag hittar nåt bra tvättbalsam :)
 • linogr 24/11 -12 19:07
  Jag fick en fruktansvärd klåda i min hårbotten. Vet inte riktigt vad det beror på...
 • Randige Racke 25/11 -12 01:19
  Gissar att du antingen inte lyckades skölja ur allt balsam, eller att du sköljde så ordentligt att hårbotten blev uttorkad.
 • godizapan 09/2 -13 12:01
  Nja, tyckte inte om denna metod så värst mycket. Tar en halv evighet att skölja ur, och ändå måste jag göra det en gång till när håret har torkat. Jag som har mjäll fick en ännu värre hårbotten av det än vad jag redan hade.

  Jag föredrar bikarbonat istället då det inte är några kemikalier ALLS och man slösar avsevärt mindre vatten. :)
 • YstraVirvelsvans 11/2 -13 16:25
  Mjäll gillar fett, så det är inte så konstigt att din mjäll blev värre. Bikarbonat är en kemikalie dock, men är uttorkande och fungerar därför bättre om man har mjäll.
 • CurlyCat 14/4 -13 20:55
  Testade Balsammetoden i några få månader men övergav den för CBS metoden istället. Att skölja håret i hundra år efter varje tvätt var både jobbigt och dessutom slet den starka vattenstrålen på mitt hår.
 • alvamiranda 11/6 -13 17:51
  För mig har balsammetoden verkligen varit supersuperbra! Jag märker verkligen hur slitet mitt hår känns när jag använder schampoo. Jag började använda det för nästan ett hår sedan, i början av sep/12, och mitt hår blev bättre nästan på en gång, jag gick aldrig igenom någon slags fettperiod, tvärtom, mitt hår blev fetare långsammare på en gång. Det negativa är att det kan ta ett tag om en ska hålla på med både före och efterbalsam, men i och med att jag har ganska fett hår så brukar jag bara blanda ut coopbalsam med vatten och sen skölja ur, tar inte längre tid än en vanlig tvätt. Dock så har mitt hår börjat kännas fetare nu under sommaren, tror det är för att jag svettas? eller?
 • Randige Racke 12/6 -13 12:48
  Jag upplever också att håret inte måste tvättas lika mycket på vintern och min frisör säger samma.
 • Holmberget 18/7 -13 13:13
  För mig var det svårt att få ut allt ur håret utan att spola ut en halv sjö. Dock gör jag väl det nu också med äggtvätt, fast med kyligt vatten. Jag hittade inget balsam som min hårbotten tyckte om. Håret blev stelt, svårt att hantera och förbättrades inte. Med äggtvätt har det än så länge gått bättre. Får se med tiden.
 • Kattis.A 09/1 -15 12:01
  Jag brukar ta mycket mindre mängd balsam, det står iof att det beror på längd på håret. Men min erfarenhet är jag behöver inte mycket balsam. Använder WO som min huvudsakliga metod.
 • nybörjare 09/4 -15 22:49
  För mig har det inte alls fungerat. Fett hår och enormt kliande hårbotten. Dessutom tog det massa tid att skölja ur. Men det är ju bra att det funkar för andra. :)
 • Lingan 27/4 -16 09:14
  Jag har långt och tjockt hår. Balsammetoden gör håret tyngre, vilket ger noll volym för mig. Dessutom känns det redan smutsigt dagen efter. Har testat detta i 2 veckor nu och har fått tvätta håret varje dag.
 • Katten 31/5 -16 19:00
  En fundering från en nybörjare: hur gör man med längderna? Masserar in i hårbotten och låter sitta, har i vårdande i topparna samtidigt eller på slutet, men håret i mitten då? Det blir fettigt och känns orent. Har jag balsam (tvätt) även där så blir allt fett fortare tycker jag. Ska jag gnugga/massera även det kanske? Borde inte det slita på håret? Hmm. Jag har nopooat i ett par tvättar bara.

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.