NO 'POO

Hårvård utan schampo, naturlig hudvård och ett grönare liv

Förbjudna ämnen

Detta är en lista på ämnen och ingredienser som kan vara lämpliga att undvika. Antingen för att de är dåliga för hår och hud, eller för att de är svåra att tvätta bort utan ämnen som är dåliga för hår och hud. Dessa ämnen och ingredienser brukar kallas förbjudna, eftersom personer som sysslar med no 'poo brukar vilja undvika dem. Benämningarna "förbjuden" resp. "godkänd" används alltså för att enkelt kunna kategorisera en produkt som innehåller eller inte innehåller vissa ämnen.

Skulle du använda produkter med dessa ämnen vid något enstaka tillfälle, så kommer det inte att rasera allt du har ”byggt upp” med no 'poo (men du kan eventuellt få ett litet bakslag). Använd ett sistaschampo för att tvätta bort produkter som innehåller dessa ämnen.


Läs noga på förpackningarna när du köper produkter!

Produkterna som läggs upp på sidan är alltid fria från mineraloljor och silikoner, däremot kan de innehålla alkohol, parabener etc. så kolla alltid innehållsförteckningarna om du vill undvika detta också.

Listan som finns här är inte fullständig, det kan alltså finnas ämnen eller benämningar som bör undvikas även om de inte står med. Känner du till något som saknas får du gärna höra av dig till info[at]nopoo.se så kan det läggas till. Vill du låna listan ber vi att du uppger källa och datum då du kopierade den, eftersom listan uppdateras då och då.

Sulfater

Sulfater är vanliga ingredienser i schampo, men de torkar ut håret och är irriterande för huden. Enda gången användning av dessa är förenligt med no 'poo är när du gör en så kallad sista-tvätt, för att få bort eventuella rester av andra förbjudna ämnen ur håret, innan du sätter igång med no 'poo.

Undvik
Ammonium Laureth Sulfate
Ammonium Lauryl Sulfate
Ammoniumlaurylsulfat
Natriumlaurylsulfat
Sodium Alkyl Sulfate
Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) (SLS kan ibland finnas i balsam, men då som emulgeringsmedel och i mycket små mängder)

Silikoner

Silikoner lägger sig som en hinna på hårstrået. Silikoner kan vara svåra att tvätta bort utan sulfater.

En enkel tumregel är att silikoner oftast slutar på –cone, -conol eller -xane

Undvik
Amodimethicone
Cyclohexasiloxane
Cyclomethicone
Cyclopentasiloxane
Dimethicone
Dimethicone copolyol
Dimethiconol
Phenyl Trimethicone
Polysilicone-9

Mineraloljor

Mineraloljor är petroleumprodukter som bildar en plastig hinna på hår och hud. Dessa kan vara svåra att tvätta bort utan sulfater, och dessutom kan användning av dessa på huden leda till ett beroende eftersom hudens egen fettproduktion störs. Vissa upplever dock inte besvär, en del upplever dessutom positivia effekter av mineralolja eftersom hinnan kan ge en skyddande effekt på huden.

Undvik
E 905
Isododecane
Isohexadecane
Isoeicosane
Isoparaffin
Liquid paraffin
Medicinsk vitolja
Mineral Oil
Mineralolja
Petrolatum
Petroleum
Paraffin
Paraffin oil
Paraffinum
Paraffinum durum
Paraffinum molle
Paraffinum molle album
Paraffinum molle flavum
Paraffinum liquidum
Paraffinum liquidum leve
Paraffinum liquidum tenue
Paraffinum perliquidum
Paraffinum solidum
Paraffinum subliquidum
Vaselin
Vaselin oil
Vaselinum
Vaselinum flavum
Vaseline officinale
Oleum paraffini
Ozokerit
Petroleum jelly
Polyisobutene
Yellow petrolatum
Yellow petroleum jelly

Alkoholer

Alkoholer är uttorkade, och även om de kan tvättas ur med no 'poo-metoder är de alltså inte bra för håret

Undvik
Alcohol denat.
Denaturated alcohol
Etanol
Isopropyl alcohol
SD alcohol

Det finns även fettalkoholer, som däremot är bra för håret, exempelvis cetyl alcohol, cetearyl alcohol och stearyl alcohol.


Parabener

Parabener används som konserveringsmedel i en del skönhetsprodukter. Vissa parabener befaras vara hormonstörande men det är inte fastställt om de är ofarliga eller inte. En del no 'pooare använder produkter med parabener med försiktighet eller undviker dem helt, medan andra använder produkter med parabener utan problem. Parabener räknas alltså inte som förbjudna ämnen, utan det är upp till var och en att göra sin egen bedömning kring detta.

Parabener
Etylparaben
Propylparaben
Metylparaben
Butylparaben
Bensylparaben