NO 'POO

Hårvård utan schampo, naturlig hudvård och ett grönare liv

Oljor

Detta är en guide över olika sorters oljor och dess användningsområden.

Olika oljor passar till olika hudtyper men generellt gäller att ju torrare hy desto fetare oljor, och vice versa. Ansiktet behöver ofta något torrare oljor än kroppen, eftersom ansiktshuden är känsligare. Skillnaden mellan olika oljor kan ses i diagrammet på Shenet.

Oljorna är uppdelade i

- Basoljor, som ofta finns i mataffärer och som inte kostar så mycket.
- Ricinolja
- Finoljor, som kan vara extra bra för speciella ändamål. Dessa oljor kostar lite mer och köps enklast via internet. Vissa oljor kan finnas i välsorterade hälsokostbutiker.
- Eteriska oljor, som är väldigt koncentrerade oljor som framför allt används för doftens skull. Kan köpas i välsorterade hälsokostbutiker, via internet och i butiken Indiska. Var noga med att det står eterisk olja/essential oil på flaskan och att den inte innehåller något annat.

Eteriska oljor doseras droppvis och ska ALLTID användas utspädda i andra oljor!

Eteriska oljor

 • Tea treeolja
 • Kommentarer (4)
 • Ingår i (1)

 

Antiseptisk.

Bra mot mjäll och att badda på hudirritationer, fotsvamp, akne och utslag i ansikte. Även utmärkt att blanda i deo.

Tea tree kan användas outspädd, men var försiktig om du har känslig hud eller är allergisk.
 • Nussan 07/12 -13 23:36
  På min flaska tea treeolja så står det att den kan vara irriterande på huden, men över allt på nätet kan man ju läsa om hur bra tea treeolja är för inte bara rengöring utan även på bett och finnar. Min består av 100% eteriskt tea treeolja från Crearome och jag undrar om den behövs späs ut med något annat innan man lägger en droppe på ett bett, eller om varningstexten gäller för om man får för sig att smeta in hela kroppen med oljan? Och vad ska man spä ut den med i sånna fall?
 • dirt 08/12 -13 20:31
  Man måste inte spä ut den men outspädd kan vara ganska tuff mot din hud. Det är ingen fara med att testa, men det kan ju vara en fördel med att testa på ett annat område än ansiktet tex. Jag inledde med att spä ut min men upplevde att jag inte alls fick samma effekt som om jag använde outspädd. Men jag märker om jag tar outspädd på väldigt tunn hud, dvs. nära munnen eller ögonen så blir min hud rätt irriterad, så det har jag slutat med.
 • Boue 22/12 -13 21:56
  Den här är så stark mot min känsliga eksemhud. Använder den till alltmöjligt, även städning, men den är ju extremt koncentrerad så var mycket, mycket försiktig med doseringen. Bra mot finnar men mindre bra/värdelös på torra partier.
 • Lemon Spirit 08/3 -14 19:25
  Tetreeolja är effektiv, jag har vid några tillfällen känt av urinvägsinfektion och då tagit en droppe ren olja på långfingret och tryckt upp mot urinröret. Det har hjälpt omgående. Sedan ska man kanske inte använda den outspädd om man har känslig hud.

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

Tea treeolja ingår i följande recept:

ansiktsvatten:
Antiseptiskt och fuktgivande ansiktsvatten