NO 'POO

Hårvård utan schampo, naturlig hudvård och ett grönare liv

Oljor

Detta är en guide över olika sorters oljor och dess användningsområden.

Olika oljor passar till olika hudtyper men generellt gäller att ju torrare hy desto fetare oljor, och vice versa. Ansiktet behöver ofta något torrare oljor än kroppen, eftersom ansiktshuden är känsligare. Skillnaden mellan olika oljor kan ses i diagrammet på Shenet.

Oljorna är uppdelade i

- Basoljor, som ofta finns i mataffärer och som inte kostar så mycket.
- Ricinolja
- Finoljor, som kan vara extra bra för speciella ändamål. Dessa oljor kostar lite mer och köps enklast via internet. Vissa oljor kan finnas i välsorterade hälsokostbutiker.
- Eteriska oljor, som är väldigt koncentrerade oljor som framför allt används för doftens skull. Kan köpas i välsorterade hälsokostbutiker, via internet och i butiken Indiska. Var noga med att det står eterisk olja/essential oil på flaskan och att den inte innehåller något annat.

Eteriska oljor doseras droppvis och ska ALLTID användas utspädda i andra oljor!

Finoljor

 • Mandelolja
 • Kommentarer (10)
 • Ingår i (7)

 

Ganska tunn olja. Bra för torra nagelband och även behaglig att smörja in ansiktet med om man är torr eller har irriterad hud. Kan även användas till rengöring av ansikte, borttagning av ögonmakeup mm.
 • LundaLinda 15/3 -13 20:16
  perfekt som olja på ögonlocken o fransarna!
 • Fina Sandra 17/3 -13 22:33
  För att smörja in med eller rengöra?
 • dirt 03/10 -13 08:10
  Finns det någon som tycker mandeloljan fungerar bra och som även vet en lite fetare olja som också fungerar?

  Det jag tänker på är att jag alltid har varit väldigt förtjust i mandelolja men känner att jag behöver något fetare nu när det blir kallare. Jag har torr hud samtidigt som jag länge haft problem med acne. Allt är betydligt mer balanserat nu, inte alls lika torr och har bara några få finnar. Så finns det någon "mandelälskare" som har hittat en fetare olja som också fungerar utan att täppa till eller liknande :) ?
 • YstraVirvelsvans 04/10 -13 16:19
  Testat avocadoolja?
 • dirt 05/10 -13 17:09
  Nej det har jag inte. Den verkar väldigt bra men har aldrig trot att den skulle passa min hudtyp eftersom den är väldigt fet (om jag förstått det rätt). Men tycker du den går in bra i huden och ligger inte och täpper till? Det är nämligen det jag är mest rädd för :P
 • YstraVirvelsvans 08/10 -13 13:37
  Det är en halvfet olja, fungerar bra på vintern. Bara man tar någon droppe och smörjer in med så det inte blir för mycket.
 • Boue 22/12 -13 22:04
  Första oljan/produkten jag testade när jag började göra medvetna val. Funkar mycket bra att massera in någon droppe i ansiktet och sen ta ansiktskräm ovanpå. För mig blir den kombinationen balanserat och lent :)
 • SangHee 07/1 -14 15:26
  Jag såg mandelolja från chalice på ica maxi, tror det hette så iallafall. Är det någon som vet om den funkar lika bra?
 • Randige Racke 17/1 -14 12:33
  Mandeloljan från Chalice innehåller mandelessens, vet inte vad det är?
 • YstraVirvelsvans 17/1 -14 16:48
  Mandelessens: "Bensaldehyd kan framställas från toluen genom oxidation. Vid ytterligare oxidering övergår bensaldehyd till det illaluktande ämnet bensoesyra" (wikipedia)

  "Toluen eller metylbensen är i ren form en färglös vätska som luktar typiskt petroleum. Toluen kallades tidigare toluol. Det framställs genom upprepade extraktioner eller destillationer ur stenkolstjära och numera mest ur lätta petroleumfraktioner. Toluen finns i råolja men bildas också vid till exempel reformering av kolväten i oljeraffinaderier. Det är ett aromatiskt kolväte."

  Man får nog avgöra själv om man är okej med det. Har själv använt mandelolja med essens, men gillade inte lukten, köpte senare mandelolja på apoteket, men den var inte kallpressad har jag för mig så den luktade inget.

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

Mandelolja ingår i följande recept:

händer & fötter:
Handkräm med rosenvatten
Handkräm med bivax
inpackning:
Inpackning med honung och olja
insmörjning:
Fluffyfluff
peeling:
Sheas sockerpeeling
rengöring:
Ansiktstvätt mot akne
övrigt:
Tassalva