NO 'POO

Hårvård utan schampo, naturlig hudvård och ett grönare liv

Oljor

Detta är en guide över olika sorters oljor och dess användningsområden.

Olika oljor passar till olika hudtyper men generellt gäller att ju torrare hy desto fetare oljor, och vice versa. Ansiktet behöver ofta något torrare oljor än kroppen, eftersom ansiktshuden är känsligare. Skillnaden mellan olika oljor kan ses i diagrammet på Shenet.

Oljorna är uppdelade i

- Basoljor, som ofta finns i mataffärer och som inte kostar så mycket.
- Ricinolja
- Finoljor, som kan vara extra bra för speciella ändamål. Dessa oljor kostar lite mer och köps enklast via internet. Vissa oljor kan finnas i välsorterade hälsokostbutiker.
- Eteriska oljor, som är väldigt koncentrerade oljor som framför allt används för doftens skull. Kan köpas i välsorterade hälsokostbutiker, via internet och i butiken Indiska. Var noga med att det står eterisk olja/essential oil på flaskan och att den inte innehåller något annat.

Eteriska oljor doseras droppvis och ska ALLTID användas utspädda i andra oljor!

Basoljor

 • Kokosolja
 • Kommentarer (10)
 • Ingår i (17)

 

Rätt torr olja, tränger snabbt in i huden och lämnar inte huden så oljig efteråt. Passar fetare hud. Fungerar som deodorant då den tar bort svettlukt. Kallas även kokosfett då det är i fast form, under 25 grader C.

Kallpressad kokosolja är att föredra och finns både med och utan kokosdoft.
 • Ali 20/2 -13 15:01
  Tycker mycket bra om denna olja!
 • Stinafina 30/8 -13 23:02
  Jag med :D
 • lovidora 21/9 -13 13:59
  Har precis bytt till kokosolja till ansiktet efter att använt mandelolja. Gillar kokosolja mycket bättre så den inte är lika fet och går in lättare i huden, jätteskön! :)

  Även till kroppen!
 • Pixiewoo 03/10 -13 07:37
  Jag använder kokosoljan som en "night repair oil". Jag både tvättar ansiktet med den och lägger ett tunt lager på huden innan läggdags. Kan glatt meddela att mina rynkor i pannan minskat och i princip alla svarta porer på näsan har försvunnit!
  Oljan har även fått min panna att lugna ner sig med fettrproduktionen, så nu är jag glansfri och kan bära smink utan att behöva dutta dit puder i tid och otid.
 • Randige Racke 21/10 -13 17:06
  Den här är min favorit till resor eftersom den är fast i rumstemperatur. Risken för läckage är minimal.

  Jag har alltid ett tjockt lager i ansiktet före dusch så att huden inte ska bli torr.
 • Fina Sandra 23/10 -13 11:25
  Använder den i ansiktet, håret och hårbotten. Har haft problem med ett flagnande område i ansiktet som gick över på ett kick med kokosoljan! Jämfört med oliv och mandel som jag testat innan. I håret funkar det också väldigt bra, brukar göra en inpackning innan tvätt och sen ha i lite efteråt också. Jag hoppas att kokosoljan funkar lika bra mot flagorna i hårbottnen, dock så kan jag ju inte smörja lika ofta där..
 • glitterdiva 21/12 -13 01:47
  Använder som sminkborttagning och som smörj efter jag tvättat ansiktet med t.ex ÄCV-skölj.
  Använder också till halvtorra ställen på kroppen, mjukar upp ställen där en har bristningar, den kan också, om en använder den längre, bleka ärr och bristningar.

  Brukas också kunna kallas för "fittglitter" pga dess antibakteriella egenskaper i underlivet + tar bort dålig lukt och kan förebygga/minska svamp. Helt amazing, alltså!
 • nybörjare 09/4 -15 22:41
  Underbar olja på torra områden på kroppen! :) Har den också som inpackning i håret innan tvätt. Kliar om jag får den i hårbotten dock... vet inte varför. Smörjer också på torra partier i ansiktet på vintern, men funderar på om jag får finnar av den... Ska prova byta olja för ansiktet och se om det blir bättre.:)
 • nybörjare 09/4 -15 22:42
  Just ja, fungerar inte alls som deo på mig tyvärr. Men på någon som inte svettas så mycket kanske det funkar bättre.
 • Maduska 15/1 -18 23:19
  Använder ofta. Efter hårtvätt, på läpparna, kroppen. Sen får hunden mumsa på en liten klick också, hon är galen i kokosolja :-)

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.